Tiina Fosby työntää Veera Uusitaloa pyörätuolissa navetassa jossa lehmiä taustalla
31.3.2025
Invalidiliitto on tehnyt työtä esteettömyyden edistämiseksi yli 87 vuotta. Esteettömyys on elintärkeää toimintarajoitteisille ja liikuntarajoitteisille ihmisille, mutta se on tärkeää myös meille kaikille jossain vaiheessa elämäämme. Kun ympäristö ja palvelut ovat esteettömiä, ne ovat kaikille helpompia käyttää.

Voit tukea työtämme osallistumalla kampanjaamme ja lahjoittamalla vieressä esitetyillä tavoilla. Kiitos tuestasi.

Miten edistämme esteettömyyttä

Invalidiliitto vaikuttaa laaja-alaisesti esteettömyyden edistämiseen ja ihmisten moninaisuuden huomioimiseen yhteiskunnassa. Työssämme huomioimme rakennetun ympäristön lisäksi myös palvelut, viestinnän ja asenteet.

Useammalle ovat tuttuja rakennetun ympäristön ratkaisut, kuten kulkuluiskat, inva-wc:t ja taksit, julkiset matalalattiakulkuneuvot. Ympäristössä on kuitenkin vielä paljon tekemistä, jotta vammaisten ihmisten osallisuus, itsenäinen elämä ja yhdenvertaisuus voivat toteutua.

Jo tehdyt esteettömät ratkaisut vaativat myös huomiotamme, sillä joskus ne on toteutettu, mutta käyttökelvottomasti. Esimerkkinä liian jyrkät kulkuluiskat, joita pitkin on mahdoton kulkea, ellei sitten ole kelaaja Leo-Pekka Tähti tai Henry Manni mahtavine käsivoimineen.

Esteettömät ratkaisut tulee olla hoidettu myös alueellisesti ennakoiden. Ne hyödyttävät myös vanhenevaa väestöämme, lapsiperheitä rattaineen tai satunnaisesti haavereissa loukkaantuneita. Esteettömyyden tulee kuulua koko infrastruktuurin perussuunnitteluun.

Invalidiliitto vaikuttaa päättäjiin ja eri organisaatioihin sekä viranomaisiin, jotta esteettömyys huomioitaisiin itsestään selvyytenä. Esteettömyyttä ei voi jättää yksilön vastuulle siinä vaiheessa, kun ihminen vammautuu. Vammautumisen mahdollisuus koskettaa meitä kaikkia.

Veeran tarina

”Olin ajamassa poikaystäväni Ilmarin kanssa kotiin luokkakaverini syntymäpäiväjuhlista, kun itsetuhoinen ja päihtynyt mieshenkilö törmäsi meihin. Automme lensi ojaan. Ilmari menehtyi heti. Minä olin niin huonossa kunnossa, ettei minulle sairaalassa annettu lainkaan elinennustetta.”

Seuraavat viikot Veera oli koomassa. Hänellä oli murtumia, sisäelimissä reikiä ja lisäksi aivovamma. Hänet leikattiin kymmeniä kertoja. Toipuminen oli hidasta. Puhuminen ja syöminen piti opetella uudestaan.

Veeran elämässä tapahtui kolarin hetkellä myös jotain ihmeellistä. Onnettomuuspaikalle ensimmäisenä osui Portion Boys -yhtyeestä tunnetut Tiina ja Mikael Forsby. Auttamisen hetkellä Tiina koki suurta yhteyttä Veeraan. ”Jos Veera ei selviytyisi, en selviytyisi minäkään” muistaa Tiina ajatelleensa.

Tiina ja Mikael ovat vierailleet usein Veeran perheen luona. Veera on saanut auttajastaan uuden isosiskon, parhaan ystävän! Veeran tavoitteena on kävellä omin jaloin, vaikka lääkärit ovat pitäneet tätä mahdottomana. Veera on ottanut käteensä tatuoinnin: Don’t give up the fight. Älä lopeta taistelua!

Kiitos, että luit Veeran tarinan

Veeralla on kotona oma avustaja 12 tuntia päivässä. Hän ei pääse itse pyörätuolista sänkyyn eikä sängystä ylös arjen puuhiin. Hän on joutunut lopettamaan opiskelunsa maatalousoppilaitoksessa. Esteettömyys on tärkeää niin Veeran kotona kuin ympäristössäkin. Nuorelle osallisuus on KAIKKI.

Toivomme, että voit osallistua kampanjaamme ja mahdollistaa Veeran sekä muiden vammaisten henkilöiden osallisuuden ja tavallisen arjen elämän. Työtä on vielä paljon. Kiitos, että välität!

___

Invalidiliiton esteettömyystyön esimerkkejä:

  • Tuotamme tietoa ja neuvontaa sekä toteutamme tapahtumia ja koulutuksia esteettömyydestä.
  • Koordinoimme kaikille avointa ja maksutonta esteettömyysverkostoa. Verkoston jäseneksi voi liittyä kuka tahansa esteettömyydestä kiinnostunut henkilö tilaamalla Invalidiliiton esteettömyystyön uutiskirjeen.
  • Teemme yhteistyötä esteettömyyden edistämiseksi järjestöjen, viranomaisten ja muiden tahojen kanssa. Vaikutamme asioihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumiseksi.
  • Invalidiliiton Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki on kehitetty organisaatioiden yhdenvertaisuuden edistämisen työvälineeksi. YPK-merkin tilaaja sitoutuu kehittämään tilojensa esteettömyyttä ja palveluidensa saavutettavuutta. Merkin tilaajille lähetetään merkin lisäksi esteettömyyden ja saavutettavuuden itsearviointimateriaaleja.

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa