
Voit tukea työtämme osallistumalla kampanjaamme ja lahjoittamalla vieressä esitetyillä tavoilla. Kiitos tuestasi.
Invalidiliitto vaikuttaa laaja-alaisesti esteettömyyden edistämiseen ja ihmisten moninaisuuden huomioimiseen yhteiskunnassa. Työssämme huomioimme rakennetun ympäristön lisäksi myös palvelut, viestinnän ja asenteet.
Useammalle ovat tuttuja rakennetun ympäristön ratkaisut, kuten kulkuluiskat, inva-wc:t ja taksit, julkiset matalalattiakulkuneuvot. Ympäristössä on kuitenkin vielä paljon tekemistä, jotta vammaisten ihmisten osallisuus, itsenäinen elämä ja yhdenvertaisuus voivat toteutua.
Jo tehdyt esteettömät ratkaisut vaativat myös huomiotamme, sillä joskus ne on toteutettu, mutta käyttökelvottomasti. Esimerkkinä liian jyrkät kulkuluiskat, joita pitkin on mahdoton kulkea, ellei sitten ole kelaaja Leo-Pekka Tähti tai Henry Manni mahtavine käsivoimineen.
Esteettömät ratkaisut tulee olla hoidettu myös alueellisesti ennakoiden. Ne hyödyttävät myös vanhenevaa väestöämme, lapsiperheitä rattaineen tai satunnaisesti haavereissa loukkaantuneita. Esteettömyyden tulee kuulua koko infrastruktuurin perussuunnitteluun.
Invalidiliitto vaikuttaa päättäjiin ja eri organisaatioihin sekä viranomaisiin, jotta esteettömyys huomioitaisiin itsestään selvyytenä. Esteettömyyttä ei voi jättää yksilön vastuulle siinä vaiheessa, kun ihminen vammautuu. Vammautumisen mahdollisuus koskettaa meitä kaikkia.
Seuraavat viikot Veera oli koomassa. Hänellä oli murtumia, sisäelimissä reikiä ja lisäksi aivovamma. Hänet leikattiin kymmeniä kertoja. Toipuminen oli hidasta. Puhuminen ja syöminen piti opetella uudestaan.
Veeran elämässä tapahtui kolarin hetkellä myös jotain ihmeellistä. Onnettomuuspaikalle ensimmäisenä osui Portion Boys -yhtyeestä tunnetut Tiina ja Mikael Forsby. Auttamisen hetkellä Tiina koki suurta yhteyttä Veeraan. ”Jos Veera ei selviytyisi, en selviytyisi minäkään” muistaa Tiina ajatelleensa.
Tiina ja Mikael ovat vierailleet usein Veeran perheen luona. Veera on saanut auttajastaan uuden isosiskon, parhaan ystävän! Veeran tavoitteena on kävellä omin jaloin, vaikka lääkärit ovat pitäneet tätä mahdottomana. Veera on ottanut käteensä tatuoinnin: Don’t give up the fight. Älä lopeta taistelua!
Veeralla on kotona oma avustaja 12 tuntia päivässä. Hän ei pääse itse pyörätuolista sänkyyn eikä sängystä ylös arjen puuhiin. Hän on joutunut lopettamaan opiskelunsa maatalousoppilaitoksessa. Esteettömyys on tärkeää niin Veeran kotona kuin ympäristössäkin. Nuorelle osallisuus on KAIKKI.
Toivomme, että voit osallistua kampanjaamme ja mahdollistaa Veeran sekä muiden vammaisten henkilöiden osallisuuden ja tavallisen arjen elämän. Työtä on vielä paljon. Kiitos, että välität!
___
Invalidiliiton esteettömyystyön esimerkkejä: