Rakennuksen esteettömien wc-tilojen sijainnit merkitään opaskarttoihin ja kerrosopasteisiin.
Reitti wc-tiloihin opastetaan katkeamattomasti koko kulkureitin matkalta. Esteettömän wc-tilan opasteissa käytetään kansainvälistä ISA (International Symbol of Access) –pyörätuolisymbolia.
Kohokuvasymboleja ja -kirjaimia sekä pistekirjoitusta käytetään opasteissa, joita pääsee tarkastelemaan kosketusetäisyydeltä.
Esimerkki tilaopasteesta, jossa on kohomerkintänä pyörätuolisymboli ja wc-teksti. Lisäksi opasteessa lukee pistekirjoituksella esteetön wc. Näin opastetussa wc-tilassa on istuimen molemmin puolin vapaa tila.
Esimerkki wc- ja pesutilojen ovien opasteista. Oven karmit ja oven vieressä olevat opasteet
erottuvat hyvin taustastaan, mikä auttaa kaikkia käyttäjiä löytämään tilan.
Häikäisyn välttämiseksi opasteet tehdään mattapintaisiksi ja opasteen kohdalla on häikäisemätön valaistus.
Oven aukeavalla puolelle on 400 mm leveä vapaa kalustamaton tila, jotta pyörätuolin tai rollaattorin käyttäjä pystyy avaamaan oven. Vapaa tila tarvitaan sekä tilaan mentäessä että sieltä poistuttaessa (kuva alla).
Mikäli esteetöntä wc-tilaa ei ole mahdollista pitää lukitsemattomana, varmistetaan että ohjeet oven avaamiseksi ovat selkeät kaikille käyttäjille ja että henkilökunta avustaa tarvittaessa oven avaamisessa.
Esteettömien wc-tilojen määrä riippuu rakennuksen käyttötarkoituksesta, toiminnallisista kokonaisuuksista ja kulkuyhteyksien pituudesta. Esimerkiksi kokoontumistiloissa on tarpeen varautua suurempaan yhtäaikaiseen käyttäjämäärään kuin palvelu- tai toimistotiloissa. Varastorakennuksessa ei välttämättä ole lainkaan wc-tiloja, jolloin ei ole myöskään tarvetta esteettömälle wc-tilalle.
Esteettömien wc-tilojen sijoittamisessa ja määrässä on hyvä ottaa huomioon rakennuksen tilojen muutosmahdollisuudet. Kulkuyhteys aiemmin koko kerroksen käytössä olleeseen esteettömään wc-tilaan voi katketa osalta käyttäjistä, jos kerroksen tilat muutostyön yhteydessä jaetaan useille toimijoille.
Esteettömät wc-tilat sijoitetaan helposti löydettävään paikkaan, muiden wc-tilojen lähelle ja esteettömän kulkureitin varrelle. Esteetön wc-tila on tarkoituksenmukaisesti sijoitettu, jos kulkureitti siihen ei ole pidempi kuin muihin wc-tiloihin. Julkisissa rakennuksissa on esteetöntä wc-tila jokaisen toiminnallisen kokonaisuuden yhteydessä sekä toimistorakennuksissa vähintään yksi esteetön wc-tila joka kerroksessa.
Esteettömät wc-tilojen määrässä ja sijoituksessa otetaan huomioon se, ettei käyttäjän eikä avustajan sukupuoli vaikuta mahdollisuuteen käyttää niitä.
Mikäli esteetöntä wc-tilaa ei ole mahdollista pitää lukitsemattomana, varmistetaan että ohjeet oven avaamiseksi ovat selkeät kaikille käyttäjille ja että henkilökunta avustaa tarvittaessa oven avaamisessa.
Esteettömässä wc-tilassa tarvitaan halkaisijaltaan vähintään 1500 mm kiinteistä kalusteista vapaa tila. Vapaalla tilalla tarkoitetaan esteistä vapaata tilaa 2 metrin korkeuteen saakka. Tilaa tarvitaan pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkumista, wc-istuimelle siirtymistä ja siirtymisessä avustamista varten. WC-istuimelle siirrytään pyörätuolista istuimen vierestä, etuviistosta tai suoraan edestä.
Wc-tilan lähelle sijoitetaan toinen, peilikuvana toimiva esteetön wc-tila, jos wc-istuimelle
pääsee siirtymään vain istuimen toiselta puolelta.
Wc-istuimen vieressä olevan 800 mm leveä vapaa tila ulottuu 200−300 mm wc-istuimen takalinjasta seinään, jotta sivuittaissiirtyminen pyörätuolista wc-istuimelle onnistuu eivätkä ylöspäin kääntyvät käsituet ole siirtymisen esteenä.
Wc-istuimen käsituet kiinnitetään seinään wc-istuimen taakse sen molemmin puolin. Käsitukien on hyvä ulottua wc-istuimen etureunan ohitse. Niiden suositeltu väli keskeltä keskelle 600 mm. Mikäli käsituet eivät ole korkeussäädettävät, niiden suositeltu asennuskorkeus on 750−800 mm wc-istuimen korkeudesta riippuen.
Wc-istuimen suositeltu istuinkorkeus on 450−480 mm. Lapsille tarkoitetut wc-istuimen korkeus on 300−350 mm.
Sähköisesti korkeussäädettävä wc-istuin mahdollistaa oikean istumakorkeuden jokaiselle käyttäjälle. Sopivalla korkeudella olevalle istuimelle siirtyminen ja siltä poistuminen on pyörätuolin ja rollaattorin käyttäjille turvallista.
Valokytkimet sijoitetaan 900 mm korkeudelle lattiapinnasta. Liiketunnistimella toimiva valaistus on suositeltavaa julkisen rakennuksen esteettömissä wc-tiloissa.
Seinällä kiinnitetään keppiteline, jonka luota pääsee turvallisesti siirtymään wc-istuimelle ja käsienpesualtaan ääreen tilassa olevien käsijohteiden ja tukikahvojen avulla.
Altaan yhteyteen sijoitettujen varusteiden, kuten saippua-annostelijan ja käsipyyhetelineen sijoituksessa huomioidaan, että
- niitä ylettyy käyttämään pyörätuolista ja myös yhdellä kädellä
- käsien pesu ja kuivaaminen onnistuvat ilman, että tarvitsee siirtyä tilassa
Altaan yläpuolella oleva peilin alareunan korkeus on 800−900 mm lattiasta riippuen altaan korkeudesta. Peilin yläreunan korkeus on 1800−2000 mm.
Muualla kuin altaan yläpuolelle olevan kokovartalopeilin alareunan korkeus on 200−300 mm lattiasta, jotta se ei aiheuta virhetulkintaa kulkuaukosta.
Kalusteiden ja varusteiden pinnat ovat helposti puhdistettavia. Niissä voidaan käyttää antibakteerisia pintamateriaaleja.
Kallistus lattiakaivoa kohti on vähintään 1:100, jotta veden virtaaminen lattiapinnalta kaivoon saadaan varmistettua. Lattian enimmäiskaltevuus on 1:50.
Muovimatossa tai lattialaatoissa on liukkauden estävä pinta, joka on tarkoitettu kosteisiin tiloihin.
Nastapintaiset keraamiset laatat eivät sovellu liikkumisesteisille, koska niihin kertyvä vesi aiheuttaa liukastumisvaaraa.
Lattian pinta on helposti puhdistettava.
Wc-tilan ovi erottuu tummuuskontrastiltaan seinäpinnasta.
Kalusteet ja varusteet erottuvat lattia- ja seinäpinnoista.
Kaikissa pinnoissa käytetään mattapintaisia materiaaleja.
Wc-tilaan suositellaan 200−300 luksin valaistusvoimakkuutta.
Valaistus on tasainen, ei aiheuta häikäistymistä eikä tilaan synny hämäriä katvealueita.
Liiketunnistimella toimiva valaistus on suositeltavaa yleisessä käytössä olevissa wc-tiloissa. Liiketunnistin on riittävän herkkä ja reagoi eri korkeudella tapahtuvaan liikkeeseen.
Yleisessä käytössä olevaan esteettömään wc-tilaan asennetaan avunpyyntöjärjestelmä.
Kaikissa rakennuksissa, joissa on kiinteistön valvontajärjestelmä, liitetään hälytysjärjestelmä esteettömästä wc-tilasta valvontaan.
Hälytyspainikkeiden sijoittamisessa huomioidaan, että hälytys tulee voida tehdä sekä wc-istuimelta että lattialta.
Hälytyksen perille menosta on hyvä saada tieto sekä valo- että äänimerkkinä.
Hälytyksen palautuspainike sijoitetaan 900–1100 mm lattiapinnasta, jotta mahdolliset virhehälytykset saadaan kuitattua.
Rakennuksen palohälytyksen tulee sekä näkyä että kuulua wc-tilassa.
Esteetön wc- ja pesutilaopas, Invalidiliiton esteettömyystyö. 2018
Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä 241/2017. Suomen säädöskokoelma. Julkaistu 5.5.2017.
Ympäristöministeriön ohje rakennuksen esteettömyydestä. Suomen rakentamismääräyskokoelma 2018.