Vaikuttamistyön alueellisia ja valtakunnallisia uutisia kootaan tälle sivulle vuoden 2025 alusta alkaen. Samat uutiset julkaistaan myös It-lehden Invalidiliitto vaikuttaa -palstalla.
(Julkaistu verkkosivulla 3.2.2025 ja It-lehdessä 1/2025)
Uusi vammaispalvelulaki voimaan 1.1.2025
Eduskunta on hyväksynyt 17.12.2024 vammaispalvelulain soveltamisalaa koskevat muutokset. Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan vuoden 2025 alussa tuoden muutoksia sekä soveltamisalaan että palveluihin. Uudessa vammaispalvelulaissa vaikeavammaisuuden määritelmä poistuu. Lain valmistelua on ohjannut YK:n vammaisyleissopimus, joka ei perustu lääketieteellisiin diagnooseihin. Uudessa laissa on kolmen vuoden siirtymäaika. Invalidiliitto järjestää alkuvuoden 2025 aikana viisi koulutusta uudesta laista.
Invalidiliitto pilotoimassa vammaisneuvostojen verkkokoulutusta
Invalidiliitto ja neljän eri vammaisjärjestön edustajat suunnittelivat vammaisneuvostojen verkkokoulutuksen syksyllä 2024. Koulutusta pilotoitiin marraskuussa. Kerätyn palautteen perusteella koulutusta ja sen materiaaleja kehitetään. Vuonna 2025 Invalidiliitto järjestää yhteistyössä verkkokoulutusta vammaisneuvostojen jäsenille heidän vaikuttamistyönsä tueksi. Koulutus pohjautuu Invalidiliiton ja muiden järjestöjen aiempaan vammaisneuvostojen koulutukseen, joita on pidetty jo usean vuoden ajan.
Apuvälineprosessissa on paljon parannettavaa
Invalidiliiton kyselyssä liikkumisen apuvälineisiin liittyvistä prosesseista nousi esille useita parannusta kaipaavia asioita. Apuväline ei esimerkiksi aina vastaa käyttäjänsä tarpeita ja odotus- sekä huoltoajat voivat olla pitkiä. Kyselyyn vastasi 356 henkilöä. Vastauksista saatu tieto on tärkeää vaikuttamistyömme kannalta, kun havaittuihin apuvälineprosessin epäkohtiin pyritään saamaan muutoksia. Raportti kyselyn tuloksista löytyy Invalidiliiton verkkosivuilta.
Invalidiliitto mukana kommentoimassa liikkumisen tuen soveltamisohjeita Päijät-Hämeessä
Päijät-Hämeen kuljetuspalveluiden seurantaryhmässä käytiin läpi liikkumisen tuen soveltamisohjeita liittyen uuteen vammaispalvelulakiin. Seurantaryhmään kuuluu invalidiyhdistyksen aktiiveja sekä liiton edustaja. Tilaisuudessa nostettiin esiin matkakukkaron hyödyntäminen, myönnettyjen matkojen käyttöaika sekä muistutettiin, että lainvastaisia kirjauksia ei saa tehdä soveltamisohjeisiin. Myös asiakasohjeiden tarpeellisuudesta käytiin keskustelua.
Invalidiliitto mukana Etelä-Karjalan hyte-työskentelyssä
Etelä-Karjalassa valmistellaan Hyvinvoinnin ja terveyden suunnitelmaa vuosille 2026–2029. Sen tekemiseen on osallistettu vammaisjärjestöjä sekä vammaisneuvostoja kunnissa ja hyvinvointialueella. Kuntien kanssa sovittujen hyte-kärkien osalta järjestetään kolme seminaaria, joista kaksi oli syksyllä 2024 ja kolmas järjestetään tammikuussa 2025. Seminaarissa ja siihen liittyvässä työpajatyöskentelyssä oli mukana Invalidiliiton edustaja sekä invalidiyhdistysten jäseniä. Keskeisinä teemoina nostettiin esiin esteettömyys ja saavutettavuus.
Henkilökohtaisen avun työnantajalle tulee oikeus pyytää rikosrekisteriote
Vuoden 2025 alusta alkaen henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimivalla henkilöllä ja henkilökohtaisen avun palveluntuottajalla on oikeus pyytää työntekijää tilaamaan rikosrekisteriote. Rikosrekisteriotteen voi pyytää, kun henkilö otetaan tai nimitetään ensimmäistä kertaa työ- tai virkasuhteeseen, tai hänelle ensi kerran annetaan säännöksessä tarkoitettuja tehtäviä. Invalidiliitolla oli keskeinen rooli kirjauksen saamiseksi lakiin.
Vammaisjärjestöjen nuorten vaalivaikuttamisen verkkotyöpajat
Invalidiliitto haluaa mahdollistaa ja kannustaa nuoria mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Osana Vammaisjärjestöjen nuorisoyhteistyöverkoston toimintaa liitto järjesti kolme valtakunnallista verkkotyöpajaa alue- ja kuntavaaleihin liittyen marras-joulukuussa. Tavoitteena oli yhdessä työstää nuorten viestit ehdokkaille ja miettiä vaalivaikuttamisen keinoja keväälle 2025. Työpajojen kanssajärjestäjinä toimivat Vamlas, TATU ry ja Kuurojen liiton nuorisotyö.
Järjestöt kannustavat kuntia edistämään soveltavaa liikuntaa
Invalidiliitto yhdessä 17 muun kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestön kanssa laati vetoomuksen soveltavan liikunnan aseman vahvistamiseksi kunnissa. Näin voitaisiin merkittävästi parantaa toimintarajoitteisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden liikuntaedellytyksiä ja edistää heidän hyvinvointiaan ja osallisuuttaan. Vetoomus on luettavissa liiton verkkosivujen Ajankohtaista-osiossa.
Selvityspyyntö Lapin hyvinvointialueen aluehallitukselle omaishoidosta
Lapin alueen yhdistykset lähettivät Invalidiliiton tuella selvityspyynnön Lapin hyvinvointialueen aluehallitukselle omaishoidon kehittämisestä. Kehittämistyön keskeisiksi elementeiksi nostettiin palveluohjaus sekä yksilölliset ja toimivat palvelut omaishoitajille. Vammaista ja pitkäaikaissairasta läheistään hoitavien tulisi jaksaa jatkaa työssään ja kokea tehtävänsä arvokkaana. Lisäksi muistutettiin, että palvelujen tulee kohdistua omaishoitajien tarpeiden mukaisesti ja niitä voi myöntää myös vähimmäistasoa enemmän.
Vammaisoikeudellista koulutusta julkisille oikeusavustajille
Yhdenvertaisuusvaltuutettuun otetaan yhä useammin yhteyttä vammaisten henkilöiden syrjintään ja oikeuksien toteutumiseen liittyen. Invalidiliitto, yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto, oikeusministeriö ja Julkiset Oikeusavustajat ry järjestivät julkisille oikeusavustajille kaksiosaisen koulutuksen, joka käsitteli asianajoa syrjintä- ja vammaispalveluasioissa. Järjestetyn koulutuksen tarkoituksena oli lisätä julkisten oikeusavustajien valmiuksia puolustaa ja ajaa vammaisten asiakkaidensa oikeuksia.