Invalidiliitto katsoo, että hallituksen esitys on oikeansuuntainen. Liitto kuitenkin vaatii ”olennaisen toimintakyvyn rajoitteen” lisäämistä lakitekstiin. Tätä täsmennystä tarvitaan, jotta laki kohdentuu niihin vammaisiin ihmisiin, jotka eivät voi saavuttaa ihmisarvoisen elämän turvaavaa välttämätöntä huolenpitoa ja mahdollisuutta aktiiviseen kansalaisuuteen muun, ensisijaisen, lainsäädännön avulla.
Invalidiliiton ydinviesti lainvalmistelijoille on jo pitkään ollut, että jokaisella vammaisella henkilöllä on oltava yhdenvertainen oikeus yksilöllisten tarpeidensa mukaisiin palveluihin. Yksilölliset palvelut mahdollistavat vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden ja oikeuden itsenäiseen elämään. Vammaispalvelulain tulee olla täsmällinen ja tarkkarajainen, jotta se säilyy vammaisten ihmisten erityislakina ja sitä pystytään soveltamaan yhdenvertaisesti kaikilla hyvinvointialueilla.
Hallituksen esityksessä yksilöllinen palveluntarve nouseekin esiin moneen otteeseen. Vaikka hyvinvointialueelle olisi taloudellisesti tuottavampaa määritellä palvelu sosiaalihuoltolain mukaisesti, jolloin asiakas maksaisi palvelustaan, pitää yksilöllinen palveluntarve huomioida, koska asiakkaan etu ohjaa päätöksentekoa. Hallituksen esityksen tarkoitus ei ole muuttaa asiakkaan asemaa vaan selkiyttää lain tulkintaa ja soveltamista nimenomaan erityislakina.
Elämänvaihetta koskeva hallituksen esityksen kirjaus on herättänyt jonkin verran keskustelua ja kritiikkiäkin. Sen mukaan palveluja järjestetään vammaiselle henkilölle vain, jos hänen välttämätön avun ja tuen tarpeensa poikkeaa siitä, mikä on henkilön elämänvaiheessa tavanomainen tarve. Hallituksen esitykseen on kuitenkin kirjoitettu selkeästi, että ”Elämänvaiheen huomioimista koskevan sääntelyn ei arvioida muuttavan asiakkaiden asemaa, sillä vaikka asia todettaisiin nyt suoraan lain sanamuodossa, vastaavat periaatteet ovat ohjanneet soveltamiskäytäntöä jo nykyisin.” Tätä kuten muitakin uuteen lakiin liittyviä kirjauksia ja lain soveltamista tulee seurata hyvin tarkasti vuoden 2025 alusta alkaen, jotta voidaan varmistaa, että lakia sovelletaan täsmällisesti vammaisten ihmisten oikeudet ja yhdenvertaisuus huomioiden.
Invalidiliitto on ollut vahvasti mukana vaikuttamassa vammaislakien uudistamiseen monen eri hallituskauden aikana. Virallisten työryhmäjäsenyyksien lisäksi Invalidiliitto on tehnyt laajaa vaikuttamistyötä osallistuen virallisiin työryhmiin, antaen virallisia asiantuntijalausuntoja ja käyden epävirallista vuoropuhelua eri sidosryhmäorganisaatioiden kanssa. Invalidiliitto valmistelee parhaillaan lausuntoaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.
Lue aiheesta myös THL:n sivuilta Vammaispalvelujen käsikirjasta