Uusi laki kumosi aiemman vammaispalvelulain ja -asetuksen sekä suuren osan kehitysvammalain sääntelystä. Vammaisille ihmisille myönnetään palvelut jatkossa saman lain perusteella joko sosiaalihuoltolain tai vammaispalvelulain mukaan. Uudessa vammaispalvelulaissa vaikeavammaisuuden määritelmä poistuu.
Jatkossakin vammaisten henkilöiden palvelut järjestetään ensisijaisesti sosiaalihuoltolain mukaisesti. Vammaispalveluja järjestetään vammaispalvelulain perusteella vain, jos muussa laissa tarkoitetut palvelut eivät ole henkilön yksilöllisen palvelutarpeen ja edun kannalta sopivia ja riittäviä.
Uudessa vammaispalvelulaissa on pääsääntöisesti kolmen vuoden siirtymäaika. Uuden vammaispalvelulain mukaisia palveluita voi hakea aikaisintaan 1.1.2025.
Invalidiliitto on vaikuttanut pitkäjänteisesti vammaispalvelulain uudistamiseen usean hallituskauden ajan. Virallisten työryhmäjäsenyyksien lisäksi Invalidiliitto on tehnyt laajaa vaikuttamistyötä antaen asiantuntijalausuntoja ja käyden vuoropuhelua päättäjien ja eri sidosryhmien kanssa.
Invalidiliiton tammi-helmikuussa järjestettävässä Uusi vammaispalvelulaki tutuksi -webinaarisarjassa perehdytään uuden vammaispalvelulain sisältöön ja sen mukaisiin palveluihin. Webinaarit järjestetään keskiviikkoisin 15.1, 22.1, 29.1, 5.2 ja 12.2. klo 17-19.
Uusi vammaispalvelulaki voimaan 1.1.2025 (17.12.2025)
Vammaispalvelulakia on voitava soveltaa yhdenvertaisesti (5.11.2024)
"Olennainen toimintakyvyn rajoite" lisättävä vammaispalvelulakiin (7.10.2024)
Lue aiheesta myös THL:n sivuilta Vammaispalvelujen käsikirjasta