Vammaiset ihmiset ovat kertoneet kokemastaan syrjinnästä työelämässä niin Yhdenvertaisuusvaltuutetun kyselyssä (2016), Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunnan VANE:n kyselyssä (2017) kuin Vammaisfoorumin ja Ihmisoikeuskeskuksen toteuttamassa kyselyssä (2018). Syrjinnän kokemuksia on erityisesti kertynyt rekrytointitilanteissa. Myös uralla eteneminen koetaan vamman takia vaikeaksi ja vammaiset työntekijät saattavat jäädä työyhteisön ulkopuolelle vammastaan johtuen.
Yhdenvertaisuuslain mukaan vammaisen henkilön yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi työnantajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa saada työtä, suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla. Mikäli työnantaja epää kohtuulliset mukautukset, on se syrjintää.
Kun mukautusten kohtuullisuutta arvioidaan, otetaan huomioon vammaisen ihmisen tarpeiden lisäksi työnantajan taloudellinen asema sekä mukautusten arvioidut kustannukset ja mukautuksia varten saatavissa oleva tuki.
Vammaisella henkilöllä on oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys tämän menettelyn perusteista, jos vammainen henkilö katsoo kohtuullisten mukautusten epäämisen vuoksi tulleensa syrjityksi työtä tai virkaa hakiessaan taikka työ- tai virkasuhteessa. Työnantajan on annettava kirjallinen selvitys viipymättä.
Tutustu myös Invalidiliiton työelämää koskeviin sivuihin.
1.6.2023 alkaen astui voimaan yhdenvertaisuuslain muutos, jonka myötä syrjinnän kieltoa työelämässä valvovat sekä työsuojeluviranomainen että yhdenvertaisuusvaltuutettu. Kesäkuun alusta alkaen voi siis olla yhteydessä joko yhdenvertaisuusvaltuutettuun tai työsuojeluviranomaiseen, jos on kokenut tai epäilee kokeneensa syrjintää työelämässä.
Tutustu työsuojeluviranomaisen työsyrjintää koskeviin ohjeisiin
Yhdenvertaisuuslaki muuttui 1.6.2023 alkaen siten, että yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivalta laajenee työelämään ja jatkossa valtuutetulla on toimivalta valvoa yhdenvertaisuuslain noudattamista myös työelämässä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivallan lisääntyminen työelämässä tarkoittaa sitä, että asian selvittämiseksi valtuutetulla on laajat tiedonsaantioikeudet salassapitosäännösten estämättä. Lisäksi valtuutetulla on oikeus saada selvitys työnantajalta seikoista, jotka ovat tarpeen valtuutetun tehtävien hoitamiseksi. Valtuutettu voi myös tehdä tarkastuksen työnantajan toimitiloissa sekä tarjota syrjinnän kohteeksi joutuneelle oikeusapua asian viemisessä eteenpäin.
Tutustu yhdenvertaisuusvaltuutetun toimintatapoihin
Epävarmuutta ja vaihtelevaa osallisuutta. Selvitys ihmisoikeuksien toteutumisesta vammaisten henkilöiden arjessa (2024). Hisayo Katsui, Reetta Mietola, Matti Laitinen, Juho Honkasilta ja Alma Ritvaniemi Helsingin yliopisto, Helsinki
Vammaisfoorumi ry:n toteuttama kysely Miten vammaisten ihmisten oikeudet toteutuvat Suomessa? Työelämä ja köyhyys teema (2019)
VANE:n toteuttama kysely oikeuksien toteutumisesta vammaisten henkilöiden arjessa (2018)
Vammaisena olen toisen luokan kansalainen (2016) Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvitys vammaisten syrjintäkokemuksista arjessa