Käsijohteen sijoituskorkeus askelman etureunasta tai luiskan pinnasta on 900 mm. Käsijohteita on hyvä olla tarvittaessa kahdella eri korkeudella, joista ylempi on 900 mm ja alempi 700 mm korkeudella. Alempi käsijohde sopii portaissa lapsille ja lyhytkasvuisille henkilöille ja luiskassa myös pyörätuolinkäyttäjille. Päällekkäin olevien käsijohteiden päät voidaan yhdistää toisiinsa, jolloin vältetään törmäys- tai takertumisvaara.
Kokoontumistilojen yli 2400 mm leveissä portaissa tai luiskissa tarvitaan lisäkäsijohde, joka jakaa portaan tai luiskan. Keskelle porrasta asennettua johdetta voidaan käyttää kummaltakin puolelta.
Käyttöturvallisuusasetuksen mukaan julkisissa ulko- ja sisätiloissa sekä liike- ja palvelutiloissa käsijohteen on jatkuttava vähintään 300 mm syöksyn alkamis- ja päättymiskohdan ohi. Käsijohteen jatkuminen vaakasuorana 300 mm ohi porrassyöksyn päättymiskohdan, auttaa näkövammaisen henkilön portaassa kulkemista, helpottaa päättymiskohdan havaitsemista ja vähentää kompastumisen riskiä. Käsijohteen tukea tarvitseva henkilö saa otteen kaiteesta ennen ensimmäistä askelmaa tai luiskan alkamista.
Asuinrakennuksen portaissa, joiden kaidekorkeus on enintään 1000 mm, kaiteen ylin osa toimia käsijohteena, jolloin erillistä käsijohdetta ei tarvita. Suositeltavaa on kuitenkin että lapsille on kaiteessa 700 mm:n korkeudella käsijohde.
Käsijohteista säädetään Valtioneuvoston asetuksessa rakennuksen käyttöturvallisuudesta.
Esteettömän rakentamisen ohjeet, SuRaKu-ohjekortit: Tasoerot (pdf, 353 kt)
Esteettömiä ratkaisuja -opas: Portaat, käsijohteet (pdf, 1,5 Mt) Luiskat (pdf, 1,6 Mt)