Omaishoidon tuki koostuu:
Omaishoidon tuen järjestämisen edellytykset vaihtelevat hyvinvointialuekohtaisesti. Myöntämisperusteet kannattaa tarkistaa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimesta. Omaishoidon tuki on lakisääteinen yleiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluva palvelu, jonka järjestämisestä hyvinvointialue huolehtii määrärahojensa puitteissa.
Hyvinvointialueen myöntämän omaishoidontuen saamisen edellytykset voivat täyttyä, jos
Hae omaishoidon tukea hyvinvointialueesi sosiaalitoimesta. Hakemuslomakkeen saat hyvinvointialueen sosiaalitoimesta tai verkkosivuilta.
Kun hakemus on saapunut hyvinvointialueen sosiaalitoimeen, omaishoidon tuesta vastaava kotipalvelunohjaaja tai vanhus- tai vammaistyön sosiaalityöntekijä varaa ajan kotikäyntiä ja samalla tehtävää hoito- ja palvelutarpeen arviointia varten. Omaishoitotilanteen arvioimiseksi tehtävä kotikäynti on pohjana omaishoidon tuen päätökselle.
Kotikäynnillä selvitetään hoidettavan kokonaisvaltainen toimintakyky, omaishoitajan soveltuvuus tehtävään sekä muut omaishoidon tuen saamisen edellytykset.
Samalla arvioidaan omaishoidon vaikutukset mahdollisesti muihin hoidettavan voimassa oleviin sosiaali- ja vammaispalveluihin, sillä omaishoitaja ottaa omaishoidon tuen sopimuksella vastatakseen sopimuksen mukaisesti hoidettavan hoitokokonaisuutta. Lisäksi kannattaa tarkistaa myös mahdollisten muiden palveluiden tarve ja yhteensovittaminen, kuten esim. kotipalvelu- kotisairaanhoito tai henkilökohtainen apu.
Kun olette yhdessä hyvinvointialueen omaishoidosta vastaavaa työntekijän kanssa arvioineet hoito- ja palveluntarpeen, hän laatii sen perusteella omaishoidon tukea koskevan hoito- ja palvelusuunnitelman.
Hoito- ja palvelusuunnitelmaan kirjataan
Palvelun suunnittelua ja jatkoarviointia voidaan tukea kirjaamalla hoito- ja palvelusuunnitelmaan myös
Hyvinvointialueen sosiaalityöntekijä tekee kirjallisen päätöksen omaishoidon tuesta ja siihen sisältyvistä palveluista viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakemuksesta, jollei asian selvittely vaadi tavanomaista pidempää aikaa. Päätös tulee saada aina kirjallisena. Päätöksessä tulee olla perustelut päätökselle ja ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiselle.
Kun hyvinvointialue myöntää hoidettavalle omaishoidon tukea, myönteisen päätöksen tulee mukana omaishoitosopimus, jonka omaishoitajana allekirjoitat tarkistamisen jälkeen ja palautat hyväksymisensä jälkeen sosiaalitoimeen.
Omaishoitosopimukseen kirjataan
Hyvinvointialueen sosiaalitoimi liittää omaishoitosopimukseen mukaan palvelutarpeen arvioinnin perusteella tehdyn hoito- ja palvelusuunnitelman.
Omaishoitosopimus on toistaiseksi voimassa oleva, ellei ole erityistä syytä määräaikaisen sopimuksen tekemiseen. Valinnan toistaiseksi voimassa olevan ja määräaikaisen sopimuksen välillä on perustuttava hoidettavan etuun.
Omaishoitosopimuksen tehnyt omaishoitaja ei ole työsopimuslain tarkoittamassa työsuhteessa kuntaan, hoidettavaan tai hoidettavan huoltajaan.
Omaishoitajan eläketurvasta säädetään julkisten alojen eläkelaissa. Omaishoitotyöstä kertyy eläkettä, kunnes omaishoitaja täyttää 68 vuotta. Tämä koskee vuonna 1940 ja sen jälkeen syntyneitä henkilöitä.
Hyvinvointialueen on otettava työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen vakuutus omaishoitajalle.
Lue lisää omaishoidosta Invalidiiton sivuilta.
Lisätietoa omaishoidosta saat oman kuntasi sivuilta.
Tutustu myös Omaishoitajaliiton sivuihin.
Kotiin annettavat palvelut
Kotona asumista tukevat asumispalvelut
Palveluasuminen vaikeasti vammaiselle
Kotikunnan vaihtaminen ja palveluiden saanti