Vammaispalvelulain mukaan eri taloudellisia tukimuotoja ovat:
auton hankintatuki
hyvinvointialue antaa vammaisen henkilön käyttöön auton tai muun hänelle soveltuvan kulkuneuvon
Hyvinvointialueen maksaman tuen perusteena on vammaiselle henkilölle soveltuvan kohtuuhintaisen auton hankintahinta. Vammaisen henkilön toimintarajoitteista aiheutuvat tarpeet ovat keskeiset arvioitaessa auton hankinnasta aiheutuvia välttämättömiä ja kohtuullisia kustannuksia. Auton soveltuvuus pitää aina harkita tapauskohtaisesti ja siinä pitää huomioida mahdolliset erityistarpeet. Huomioitavaa on esimerkiksi auton koko ja apuvälineiden, kuten pyörätuolin, käyttöön tai kuljettamiseen tarvittava tila. Hyvinvointialue voi määritellä kohtuullisena pidettävän osan vammaisen hankkiman auton hankintahinnasta. Korvausta voi hakea puolen vuoden kuluessa kustannusten syntymisestä.
Auton hankintatuen tosiasialliseen määrään voivat vaikuttaa myös autoveronpalautus ja vanhasta autosta saatava hyvitys sekä muu mahdollinen tuki autoon. Tukea auton hankintaan voi hakea, vaikka henkilö ei olisi saanut autoveronpalautusta.
Auton hankintaan saatavat tuet ovat hyvinvointialueen yleiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluvia tukia eli ne ovat hyvinvointialueen määrärahoihin sidottuja. Hyvinvointialue voi myös kohdentaa määrärahojaan silloin, kun on kyse määrärahasidonnaisesta tukitoimesta tai palvelusta.
Hyvissä ajoin ennen auton ostoa kannattaa olla yhteydessä oman hyvinvointialueen sosiaalityöntekijään. Auton hankinnan tuki on hyvinvointialueen talousarvioon varattujen määrärahojen puitteissa tapahtuvaa toimintaa. Tarve auton hankinnan tukemisesta on hyvä kirjata myös palvelusuunnitelmaan, jonka lisäksi tarvitaan erillinen hakemus.
Vammaispalvelulain mukaista auton hankinnan tukea haetaan kirjallisesti oman hyvinvointialueen sosiaalitoimesta kuuden kuukauden kuluessa kustannusten syntymisestä. Hakemus on joko vapaamuotoinen hakemus tai vammaispalvelujen hakemuslomake. Liitteeksi tarvitaan terveydenhuollon asiantuntijan, kuten lääkärin, kuntoutusohjaajan tai fysioterapeutin lausunto. Vaikka kyseessä on harkinnanvarainen ja määrärahasidonnainen taloudellinen tukimuoto, hakemukseen annetaan muutoksenhakukelpoinen viranhaltijapäätös.
Auton hankintatukea voi hakea uudelleen, esimerkiksi kun auton vaihtamisen syy on se, ettei aiemman tuen avulla hankittu auto ei enää käyttöikänsä tai vammaisen henkilön muuttuneiden tarpeiden vuoksi vastaa vammaisen henkilön liikkumisen tarpeeseen.
Perusteltu syy auton vaihdolle voi olla esimerkiksi auton kunto, siihen liittyvät käyttövarmuusongelmat tai sen vahingoittuminen korjauskelvottomaksi. Myös hakijana olevan vammaisen henkilön muut olosuhteet voivat vaikuttaa siihen, että vanha auto ei enää vastaa tilojensa puolesta tarkoitustaan, esimerkiksi vammaisen henkilön vamma on edennyt ja tarvitaan sähköpyörätuolia, jonka johdosta auton tulee olla kokoluokaltaan tilavampi. Hakijan tilanteen muuttuminen tulee osoittaa hakemuksen yhteydessä. Pelkästään käyttömukavuus, taloudellinen syy tai muu vammaan tai sairauteen liittymätön peruste ei oikeuta korvaukseen.
Hyvinvointialue ei voi yleisohjeillaan määrätä sitä, milloin auto voidaan vaihtaa, eikä evätä korvausta sillä perusteella, että vammaiselle henkilölle on aikaisemmin maksettu korvauksia kyseiseen tarkoitukseen.
Tämän palvelun kohdalla edellytetään myös runsasta kodin ulkopuolisen liikkumisen tarvetta. Lähtökohtana taloudellisen tuen määrälle on vammaisen henkilön toimintarajoite ja sen edellyttämä automalli ja varustelutaso.
Vammaispalvelulaissa kirjattuna muuna kulkuneuvona tarkoitetaan esimerkiksi moottorikelkkaa tai mönkijää. Lääkinnällisenä kuntoutuksena terveydenhuollosta myönnettävät apuvälineet, esimerkiksi sähköpyörätuoli tai sähkömopo eivät kuulu tämän tuen piiriin.
Tarve siitä, että hyvinvointialue luovuttaa vammaisen henkilön käyttöön auton tai muun hänelle soveltuvan kulkuneuvon on hyvä kirjata myös palvelusuunnitelmaan, jonka lisäksi tarvitaan erillinen hakemus.
Hyvinvointialueella on oikeus päättää siitä, ottaako se tämän toteuttamistavan käyttöönsä.
Tarkempaa tietoa THL:n Vammaispalvelujen käsikirjan kohdasta Liikkumisen tuki
Lue myös tuesta auton muutostöihin ja apuvälineisiin Invalidiliiton kotisivuilta.