

Vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleissa äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 1.4.2025 ennen kello 16. Keskusvaalilautakunnan puhelinnumero ja osoite löytyvät äänestäjälle postitse tai Suomi.fi-palveluun lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö.
Kotiäänestykseen oikeutetun henkilön luokse saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan. Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa tarkoitettu omaishoitaja. Omaishoitajan äänestämisestä on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle samalla kun ilmoittautuminen kotiäänestykseen tehdään.
Ennakkoäänestys järjestetään myös laitoksissa, kuten sairaaloissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa. Laitoksissa voivat äänestää vain niissä hoidettavina olevat tai niihin otetut henkilöt. Kunnanhallituksen nimeämä vaalitoimikunta saapuu kuhunkin kunnan alueella olevaan laitokseen toimittamaan äänestyksen vähintään yhtenä ja enintään kahtena ennakkoäänestysajanjakson päivänä.
Lisätietoa kotiäänestyksestä, keskusvaalilautakuntien yhteystiedot ja ilmoittautumislomake kotiäänestykseen löytyvät sivulta: https://vaalit.fi/aanestaminen-kotona
Invalidiliitto on laatinut äänestyspaikkojen esteettömyyden tarkistuslistan, joka vaaliviranomaistenkin kannattaa vielä lukea huolella läpi ennen vaalihuoneistojen avautumista. Invalidiliitto tulee näidenkin vaalien yhteydessä tekemään äänestyspaikkojen esteettömyyttä kartoittavan kyselyn. Aiemmista kyselyistä saatua tietoa on hyödynnetty Invalidiliiton vaikuttamistyössä ja äänestyspaikkoja koskevat palautteet on toimitettu kuntien keskusvaalilautakunnille, jotta havaitut puutteet voitaisiin korjata seuraavia vaaleja varten.
Vaalilain mukaan äänestyslipun täyttäminen “on tehtävä äänestyskopissa tai, jos se ei ole mahdollista ilman äänestäjälle aiheutuvaa kohtuutonta haittaa, muutoin siten, että vaalisalaisuus säilyy.” Vaalivirkailijoilla on velvollisuus löytää keinot niidenkin tilanteiden ratkomiseen, joissa syystä tai toisesta äänestäminen äänestyskopissa ei ole mahdollista. On hyvä myös muistaa, että äänestäjä saa käyttää apunaan avustajaa, jos kyky tehdä merkintä äänestyslippuun on oleellisesti heikentynyt.
Invalidiliitto kannustaa kaikkia käyttämään äänioikeuttaan sekä alue- että kuntavaaleissa, joissa valitut valtuutetut päättävät monista vammaisille ihmisille tärkeistä asioista. Invalidiliitto on asettanut tavoitteekseen sellaisen Suomen, jossa esteettömyys ja yhdenvertaisuus toteutuvat jokaisella hyvinvointialueella ja jokaisessa kunnassa. Liiton vaalitavoitteissa muistutetaan myös YK:n vammaisyleissopimuksen velvoittavuudesta. Sopimuksen läpileikkaavien teemojen – esteettömyyden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden – tulee ohjata kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksentekoa.
Tutustu puolueisiin ja ehdokkaisiin – käytä ääntäsi!