Invalidiliitto pitää avoimuusrekisterilainsäädäntöä tärkeänä uudistuksena, koska se lisää vaikuttamistoiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Rekisteri ei kuitenkaan saa aiheuttaa ilmoitusvelvollisille kohtuutonta tietojen keruuseen ja raportointiin liittyvää taakkaa. VTV valmistelee parhaillaan määräystä, jonka tavoitteena on tarkentaa, mitä avoimuusrekisterilaissa mainittu ’vaikuttamistoiminnan taloudelliset tiedot’ täsmälleen tarkoittaa. Luonnoksen mukaan rekisteriin tulisi ilmoittaa vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden kokonaismäärä ja näiden vaikuttamistoimintaan käyttämät henkilötyötunnit, koskien myös henkilöitä, jotka ovat osallistuneet vaikuttamiseen liittyvään taustatyöhön. Lisäksi ilmoitettava olisi vaikuttamistoimintaan liittyvät markkinointi- ja edustamiskulut mukaan lukien edustamisesta syntyneet kiinteistökulut.
Invalidiliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Laura Andersson pitää lausuntokierroksella olevaa määräysluonnosta huolestuttavana, koska se tulee lisäämään hallinnollista työtä merkittävästi olosuhteissa, jotka ovat muutenkin vaikeat. ”Hallitus kohdentaa kansalaisjärjestöihin avustusleikkauksia, jotka heikentävät järjestöjen toimintamahdollisuuksia. Jos lisäksi VTV:n määräys toteutuu esitetyssä muodossa, se lisää järjestöjen hallinnollista työtä ja heikentää entisestään järjestöjen mahdollisuutta toteuttaa perustehtäväänsä.”
Lausunnossaan Invalidiliitto esittää, että vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden määrään pitäisi laskea ainoastaan ne henkilöt, jotka ovat suoranaisesti osallistuneet ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan, eli harjoittaneet yhteydenpitoa avoimuusrekisteriin ilmoitetuissa aiheissa. Raportoinnin ulkopuolelle tulisi jättää henkilöt, jotka ovat osallistuneet vaikuttamistoiminnan kohteisiin kohdentuneen yhteydenpidon mahdollistaneen taustatyön tekemiseen. Näiden henkilöiden työmäärän arvioiminen ja asiakohtainen rajaaminen olisi varsin vaikeaa.
Vaatimus vaikuttamistoiminnan tuntimääräiseen ilmoittamiseen on Invalidiliiton näkemyksen mukaan liian raskas. Vaikuttamistyön läpinäkyvyys toteutuisi riittävästi työvuositasoisella arviolla, mikä vastaisi lain esitöiden kirjausta. Arvion tulisi riittää myös vaikuttamistoimintaan kohdentuneiden markkinointi- ja edustamiskulujen osalta ja kiinteistöistä aiheutuneet kulut tulisi jättää ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle.
Määräysluonnoksesta annettiin 91 lausuntoa. Määräysluonnoksen jatkovalmistelu on nyt käynnissä. VTV käsittelee saadun palautteen kokonaisuudessaan kiireellisesti ja valmistelee lopullisen määräyksen. Tavoite on saada määräys voimaan viikolla 49.
https://www.avoimuusrekisteri.fi/