Piirrettyjä ihmishahmoja valkoisella taustalla.
23.10.2024
Invalidiliitto antoi lausunnon hallituksen tasa-arvo-ohjelmasta vuosille 2024–2027. Liitto pitää tasa-arvo-ohjelman laatimista tärkeänä ja korostaa, että tasa-arvo-ohjelman tulee sitoutua kunnianhimoisemmin vammaisten ihmisten tasa-arvokysymyksiin, YK:n vammaissopimuksen velvoitteet huomioiden.

Vammaiset henkilöt ovat merkittävä vähemmistö, joka kokee enemmän syrjintää, häirintää ja väkivaltaa kuin muu väestö. Vammaiset henkilöt ovat heikommassa asemassa muuhun väestöön nähden myös koulutuksen, työelämän, osallisuuden ja edustuksellisuuden sekä yleisen turvallisuuden näkökulmasta. ”YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus on Suomessa ratifioitu ja saatettu lain tasolla osaksi oikeusjärjestystä. Hallituksen tulisikin yleissopimuksen velvoitteiden mukaisesti sitoutua vielä vahvemmin edistämään vammaisten ihmisten tasa-arvoa kaikilla elämän osa-alueilla”, Invalidiliiton juristi Henrik Gustafsson painottaa.

Tasa-arvo-ohjelman toimenpiteissä tulee tunnistaa vammaisten naisten ja tyttöjen haavoittuva asema suhteessa vammaisiin miehiin ja poikiin sekä vammattomiin naisiin ja tyttöihin. Lisäksi on huomioitava vammaisten miesten ja poikien yhdenvertaisuus suhteessa vammattomiin miehiin ja poikiin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää vammaisiin henkilöihin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan.

Invalidiliitto kannattaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä koulutuksessa ja työelämässä. Vammaisten lasten ja nuorten heikompi asema koulutuksessa pitää tunnistaa, tunnustaa ja sanoittaa sekä tarttua korjaaviin toimenpiteisiin. Työelämässä on tunnistettava vammaiset henkilöt aliedustettuna, mutta potentiaalisena ryhmänä. Samapalkkaisuusohjelmassa tulee ottaa huomioon vammaisen työntekijän euro suhteessa vammattomiin ja edelleen vammaisen miehen ja vammaisen naisen erot palkkauksessa.

Vammaisten henkilöiden tasa-arvoista ja yhdenvertaista osallisuutta ja edustusta päätöksenteossa tulee parantaa. Puutteet esimerkiksi äänestyspaikkojen ja vaalitilaisuuksien esteettömyydessä sekä vammaisneuvostojen toimintaedellytyksissä heikentävät vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon ja oman elinympäristönsä kehittämiseen. Vammaisten henkilöiden asema merkittävänä vähemmistöryhmänä pitää tunnistaa, tunnustaa ja sanoittaa yhteiskunnan eri tasoilla toteutettavissa ohjelmissa, hankkeissa ja toimenpiteissä.

Invalidiliiton lausunto hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan 2024-2027

 

Jaa sosiaalisessa mediassa