kuvituskuva.
2.12.2024
Uusi vammaispalvelulaki (675/2023) on tulossa voimaan 1.1.2025. Samalla astuu voimaan viime vuoden alussa voimaan tullut sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaki siltä osin, kun se koskee vammaisten henkilöiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriotetta.

Vammaispalvelulain 11 §:ssä tarkoitetun henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimivalla henkilöllä on oikeus pyytää työsuhteisiin otettavilta henkilöiltä rikosrekisteriotetta. Palveluntuottajalla on velvoite selvittää iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden kanssa työskentelemään aikovien henkilöiden rikostausta, kun henkilö ensi kerran otetaan tai nimitetään sellaiseen työ- tai virkasuhteeseen, joka kestää yhden vuoden aikana yhteensä vähintään kolme kuukautta ja johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu iäkkäiden tai vammaisten henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään tai vammaisen henkilön kanssa. Tämän lisäksi henkilökohtaisen avun palveluntuottajalla tai vammaispalvelulain 11 §:ssä tarkoitetulla henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimivalla henkilöllä on oikeus pyytää rikosrekisteriote nähtäväksi ennen henkilön työhön ottamista myös enintään kolme kuukautta kestävissä tehtävissä.

Kauan odotettu ennaltaehkäisevä ja turvallisuutta lisäävä säännös

Invalidiliiton juristi Elina Nieminen ottaa uuden sääntelyn tervetulleena vastaan. ”Olemme kauan toivoneet alalle laajempaa oikeutta tarkistaa tarvittaessa työsuhteeseen solmittavan henkilön rikostausta. Alalla työskentely tapahtuu useimmiten yksityiskodeissa, joka lisää vammaisen henkilön riskiä joutua erityyppisen kaltoinkohtelun ja pahimmillaan rikoksen uhriksi. Riskiä lisää riippuvuus apua tai tukea antavasta henkilöstä”, Nieminen painottaa. 

Säännöksen tarkoituksena on suojella iäkkäiden tai vammaisten henkilöiden henkilökohtaista koskemattomuutta ja turvallisuutta. ”Invalidiliitolla oli keskeinen rooli siinä, että lakiin saatiin nimenomainen kirjaus, että henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimivalla henkilöllä on oikeus tarkistaa työntekijöiden rikosrekisteriote. Vastaava sääntely on ollut vuosikausia voimassa lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämiseksi”, Nieminen toteaa. 

Kuka voi tilata otteen? 

Vuoden 2025 alusta alkaen henkilökohtaisen avun työnantajalla tai sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajana toimivalla työnantajalla on oikeus pyytää työntekijää tilaamaan rikosrekisteriote itse. Rikosrekisteriote pyydetään, kun henkilö ensi kerran otetaan tai nimitetään työ- tai virkasuhteeseen, tai hänelle ensi kerran annetaan säännöksessä tarkoitettuja tehtäviä. 

Rikosrekisteriote ei jää työnantajan haltuun, vaan se tulee esittää ainoastaan työnantajalle sitä pyydettäessä. Otteesta saa tallentaa ainoastaan myöntöpäivän sekä tiedon henkilöstä, jonka osalta rikosrekisteriote on tarkistettu. Kun ote on tarkistettu, se pitää palauttaa työntekijälle viipymättä. 

Rikosrekisteriotteen voi tilata vasta, kun henkilön valinta tehtävään on selvä. Rikosrekisteriotteesta selviävät tiedot seksuaali-, väkivalta-, huumausaine- sekä lapsiin ja vapauteen kohdistuneista rikoksista. 

Työntekijä voi tilata rikosrekisteriotteen helpoiten ja edullisimmin Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) sähköisestä asioinnista . 

Jaa sosiaalisessa mediassa