”Vammaisten ihmisten palvelut on turvattava niukassakin taloustilanteessa ja palveluiden kehittämisessä tulee hyödyntää järjestöjen ja palvelujen käyttäjien osaamista”, yhteiskuntasuhdejohtaja Laura Andersson avaa Invalidiliiton tavoitteita. ”Lisäksi vammaisneuvostot on otettava mukaan päätöksentekoon riittävän ajoissa, jotta niillä on aito mahdollisuus vaikuttaa”, jatkaa vastaava järjestöasiantuntija Mirva Kiiveri.
Vaalitavoitteissa muistutetaan YK:n vammaisyleissopimuksen velvoittavuudesta. Sopimuksen läpileikkaavien teemojen – esteettömyyden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden – tulee ohjata kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksentekoa.
Invalidiliitto antaa kunta- ja aluepäättäjille vinkkejä asioista, joiden hoitaminen edistää esteettömyyttä ja yhdenvertaisuutta. Esimerkiksi kuntapäättäjiä kehotetaan varmistamaan, että palveluihin ohjaus sujuu saumattomasti hyvinvointialueen terveys- ja kuntoutuspalvelujen ja kunnan soveltavan liikunnan välillä. Heitä kehotetaan myös huomioimaan vammaiset ihmiset kaavoituksessa ja rakentamisessa, sillä esteetön ja turvallinen asuinympäristö huomioi kaikki kuntalaiset yhdenvertaisesti.
Hyvinvointialuepäättäjiä kannustetaan turvaamaan kuljetuspalvelun, henkilökohtaisen avun ja muiden vammaispalvelujen riittävä rahoitus, jotta vammaisilla ihmisillä on mahdollisuus elää itsenäistä elämää. Heitä muistutetaan myös parantamaan vammaisten ihmisten turvallisuutta, koska sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi pelastuspalvelut ovat hyvinvointialueen vastuulla. Esimerkiksi väestönsuojien esteettömyys, hyvinvointialueen valmius- ja turvallisuussuunnitelmat ja yksilöllisen varautumissuunnitelman tekeminen palvelusuunnitelman ohella ovat aiheita, joita kannattaa pitää esillä vammaisten ihmisten oikeuksien näkökulmasta.
Laura Andersson ja Mirva Kiiveri esittelivät vaalitavoitteita 22.10. kaikille avoimessa webinaarissa. Virtuaalisia peukkuja annettiin ja keskustelua käytiin vilkkaasti, kun ihmiset kommentoivat tavoitetekstejä.
”Tavoitekirjaukset saivat aikaan erinomaista keskustelua. Erityisesti vammaisneuvostojen roolista sekä palveluiden merkityksestä vammaisille ihmisille käytettiin paljon puheenvuoroja, myös turvallisuus ja pelastautuminen puhuttivat”, sanoo Andersson ja jatkaa: ”Aina ilahduttavaa, kun osallistujat kertovat esimerkkejä omista kunnistaan ja omilta alueiltaan. Niistä voivat muut läsnäolijat napata hyviä vinkkejä vaikuttamistyöhönsä ja yhtä lailla me liiton toimistolla kuuntelemme tarkoin kentän asiantuntemusta.”
”Hienoa, että osallistujissa oli ehdokkaaksi jo asettuneita henkilöitä. Kun vammaiset ihmiset osallistuvat poliittiseen toimintaan, se lisää koko yhteiskunnan tietoisuutta moninaisuudesta ja vammaisten ihmisten oikeuksista”, sanoo Kiiveri. ”Kannustan Invalidiliiton jäsenyhdistysten jäseniä harkitsemaan ehdokkuutta ensi kevään vaaleissa.”
Invalidiliitto jalkauttaa vaalitavoitteita niin puolueiden kuin ehdokkaidenkin suuntaan ja toivoo, että yhdenvertaisuus, esteettömyys ja vammaisten ihmisten oikeudet nousisivat esiin vaalien alla käytävässä keskustelussa. Kysymys on perusoikeuksien toteutumisesta ja mahdollisuudesta yhdenvertaiseen arkeen.
Invalidiliiton aluevaalitavoitteet 2025
Invalidiliiton kuntavaalitavoitteet 2025
Tietopaketti ehdokkaille ja ehdokkuutta harkitseville