
Hallitus on kaksi vuotta korostanut, että leikkauksia on pakko tehdä, ja niitä on kohdennettu erityisesti yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleviin. Lisäksi on leikattu sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista eli siitä toiminnasta, jolla autetaan ja tuetaan hyvin laajasti kansalaisia heidän erilaisissa elämäntilanteissaan. Huhtikuun puoliväliriihessä hallitus päätti leikata järjestöjen STEA-rahoitusta vielä lisää 10 miljoonalla eurolla, eikä perunut aiempia sosiaaliturvaleikkauksiaan, jotka ovat lisänneet pienituloisuutta ja asunnottomuutta.
”Esitimme puoliväliriihen alla sosiaaliturvaetuuksien indeksijäädytysten perumista sekä työttömyysturvan ja yleisen asumistuen suojaosan palauttamista”, sanoo Invalidiliiton toimitusjohtaja Janne Juvakka. ”Lisäksi esitimme, että hallituksen tulisi varmistaa vammaispalveluiden riittävä rahoitus, jotta hyvinvointialueet voivat huolehtia fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten ihmisten yksilöllisten tarpeiden toteutumisesta.”
Puoliväliriihikannanotossaan Invalidiliitto vaati myös konkreettisia toimia palvelujen esteettömyyden ja saavutettavuuden edistämiseen. Liitto esitti, että THL voisi jatkaa harvinaisten sairauksien koordinaatiota. Kansalaisjärjestöjen osalta Invalidiliitto totesi, että järjestöjen rahoitus tulee turvata ja lahjoitusten verovähennysoikeutta laajennettava niin, että myös sote-järjestöt pääsisivät sen piiriin. Invalidiliitto esitti harkittavaksi, että fyysisesti vammaisten nuorten halukkuutta suorittaa asepalvelus selvitettäisiin, koska pyörätuolia käyttäväkin voi palvella isänmaata. Liitto kannusti hallitusta edistämään vammaisten ihmisten työllistymistä.
Edellä mainituista asioista ainoastaan sote-järjestöjen rahoitus mainitaan puoliväliriihen päätöksissä. Ja sekin päinvastoin kuin esitimme, eli hallitus leikkaa STEA-rahoitusta vielä 10 miljoonalla eurolla. Hallituskauden järjestöavustusleikkausten kokonaissumma on tällä hetkellä 140 miljoonaa euroa. ”Sote-järjestöt ovat tehneet enemmän kuin oman osansa talouden tasapainottamiseksi. On hyvä huomioida, että järjestöiltä leikkaaminen voi tulla pitkällä aikavälillä kovin kalliiksi, kun ennaltaehkäisevä työ vähenee ja ongelmien syvetessä niiden hintalappu kasvaa”, sanoo Juvakka.