kuvituskuva.
16.12.2022
Invalidiliitto haluaa olla strategiansa mukaisesti vahva vaikuttaja. Vaikuttamistoiminnassa tärkeässä roolissa ovat liiton jäsenyhdistysten vapaaehtoiset vaikuttajat. Vaikuttajien osaamista vahvistettiin reilun puolen vuoden mittaisella Vahvaksi vaikuttajaksi –valmennuksella, jonka hedelmiä nähtiin vaikuttajien viimeisessä tapaamisessa joulukuussa.

Vaikuttamistoimintaa laidasta laitaan  

Valmennuksessa olleet 24 vapaaehtoista vaikuttajaa esittelivät vaikuttamissuunnitelmiaan ja niiden toteutumista toisilleen, valmentajille ja Invalidiliiton edustajille.  Vaikuttajat olivat tarttuneet monenlaisiin muutosta vaativiin epäkohtiin. Vaikutettu oli muun muassa vammaisneuvoston toimintasääntöön, vammaisten työllistymiseen, kuljetuspalveluihin, kuntoutuksen osallistuvaan tutkimuskumppanuuteen, invalidiyhdistysten yhteistyöhön ja yhdistymiseen, eduskuntavaaliohjelmaan, erilaisuuteen tutustumiseen varhaiskasvatuksessa, apuvälineiden saatavuuteen, harrastuspaikkojen maksuihin, asiakasraatien toimintaan ja henkilökohtaisten avustajien saatavuuteen. Lisäksi esteettömyyttä oli edistetty asumisen, kaasuasemien, kirjaston, äänestyspaikkojen, luontopalveluiden sekä kokonaisen kunnan osalta.  

Valmennuksella aikaan muutosta 

Puolen vuoden aikana on saatu aikaan hämmästyttävän paljon muutosta. Toki myös haasteita on ollut ja vaikuttamistyö jatkuu monella saralla.   

"Vaikuttaminen oman kokemuksen kautta on tärkeää", korosti Markku Salminen, yksi kolmesta valmentajasta. Hän kannusti osallistujia olemaan rohkeita, tunnistamaan asiat, joihin voi vaikuttaa ja etenemään pienin askelin.  

"Vaikuttaminen ei aina ole vaikeaa. Yksi sähköposti voi jossakin tapauksessa riittää", kannusti valmentaja Helena Skogström.

Valmentaja Jarmo Tiri kertoi olevansa erittäin vaikuttunut valmennettavien kehityksestä ja heidän aikaansaamistaan asioista. Osallistujat puolestaan jakoivat kiitosta nimenomaan valmentajille.      

"Henkilökohtainen valmennus oli parasta antia. Se vei projektin maaliin, arvioi yksi osallistujista. Kiitosta sai myös valmennuksen yhteisöllisyys ja hyvä ilmapiiri. Eräs osallistuja kuvasi verkkotapaamisia ”tiedon ja kokemusten jakamisen ilotulituksiksi.” Valmennuksen koettiin antaneen valmiudet kehittyä entistä paremmaksi vaikuttajaksi." 

Jatkossa valmennusta kohdistetaan alta nelikymppisille   

"Invalidiliitto haluaa myös jatkossa panostaa vaikuttajien koulutukseen, sillä strategiansa mukaisesti liitto haluaa olla vaikuttaja, vahva suunnannäyttäjä vammaisten henkilöiden sujuvan arjen ja täysipainoisen elämän mahdollistamiseksi", toteaa järjestöjohtaja Terhi Jussila. "Toivottavasti saamme tästä loistavasta vaikuttajien ryhmästä myös vahvistusta alueellisiin vaikuttajaverkostoihimme", hän jatkaa.  

"Seuraava Vahvaksi vaikuttajaksi -valmennus startataan ensi syksynä. Siihen haetaan osallistujiksi alle nelikymppisiä aktiivisia jäseniä, jotka ovat innokkaita kohentamaan vaikuttamisvalmiuksiaan", kertoo koulutussuunnittelija Auli Tynkkynen. Koulutusta suunnitellaan yhdessä kohderyhmään kuuluvien kanssa vuoden alussa. Jos olet kiinnostunut, ole yhteyksissä, hän kehottaa.       

Vahvaksi vaikuttajaksi -valmennus sisälsi kaksi lähijaksoa, kuusi verkkotapaamista, pienryhmissä työskentelyä sekä kolme henkilökohtaista tapaamista valmentajan kanssa.

Jaa sosiaalisessa mediassa