Invalidiliiton joulukeräyksen lahjoitustuotot on useampana vuotena kohdistettu vähävaraisimmille vammaisille henkilöille kotimaassa. Viime vuonna joulun alla jaoimme 430 ruokalahjakorttia. Suurkiitos avusta kaikille lahjoittajille, te teitte tämän mahdolliseksi!
Tänä jouluna ruokalahjakortit ovat entistä tarpeellisempia, sillä useat yhteiskuntamme muutostekijät ovat ajamassa juuri pienituloisimmat suurempaan ahdinkoon. Sosiaaliturvan indeksijäädytyssuunnitelmat, ruoan hinnan kallistuminen, sähkön hinta, vuokrien korotuspaineet ja esimerkiksi henkilökohtaisten avustajien saamisen vaikeus aiheuttavat paitsi lisää kuluja vammaisille, myös suurta epävarmuutta ja stressiä arkeen.
Moni joutuu lisäksi valitsemaan tärkeistä seikoista, ostanko ruokaa vai lääkkeitä tai miten ylläpidän liikkumisen kykyä, kun pelkkä fysioterapian omavastuuosuus on ylivoimainen.
Hyvinvointivaltiossamme ruoan puute on viime vuosina yritetty hoitaa kansalaisyhteiskunnan, seurakuntien, kauppojen jne. toimesta erilaisin ruokajakeluin. Vammaisten kohdalla usea ei tule ajatelleeksi, että jakelupaikat voivat sijaita etäällä, jolloin vammaisen pääsy paikalle tulee kalliiksi. Samoin fyysiset voimat jonottaa saattavat estää ilmaisjakeluun osallistumisen. Voidaan myös kyseenalaistaa, ovatko tällaiset jakelut ja jonotus ratkaisu yhteiskunnalliseen ongelmaan.
Vammaisten ihmisten kokema köyhyys on jopa viisi kertaa yleisempää kuin köyhyys yhteiskunnassamme keskimäärin. Joka kolmas vammainen elää köyhyydessä. Köyhyys ja pienituloisuus johtuvat pääasiassa niinkin hämmästyttävästä seikasta kuin ennakkoluulot. Nykypäivän yhteiskunnassa tämä voi vaikuttaa käsittämättömältä.
Ennakkoluulot ja esteettömyyden puutteet johtavat siihen, että vammaiset henkilöt eivät työllisty ja ajautuvat tämän vuoksi köyhyyteen. Jos vamma estää jo nuorena työhön pääsyn, jäävät henkilön tulot kansaneläkkeen ja mahdollisen vammaistuen sekä toimeentulotuen varaan.
Ennakkoluulojen ja esteellisyyden lisäksi köyhyyttä aiheuttavat joustamattomuus, stigmat ja eristys, eivätkä ruumiilliset tai henkiset tekijät sinänsä. (Maisterintutkielma 2021, Pohjalainen Piia Köyhyyden ilmenemät vammaisten naisten kokemuksissa).
”Köyhä alkaa oppia, ettei kannata unelmoida”
(Sitaatti julkaisusta: Miten vammaisten ihmisten oikeudet toteutuvat Suomessa? Työelämä ja köyhyys, Vammaisfoorumin teematyöryhmän raportti 2019.)
Tutkimusten mukaan myös palvelujärjestelmämme heikkous sekä byrokratian rattaisiin joutuminen johtavat emotionaalisiin tunnereaktioihin ja yksinäisyyden tunteiden kierteeseen. Kaikki eivät toki syrjäydy, mutta vaikeuksien kertyessä vaara on olemassa.
Vammaisista huonoimmassa asemassa ovat työttömien lisäksi osatyökykyiset, jotka ovat pudonneet työelämästä, eivätkä ole päässeet työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta vamman vuoksi ovat kuitenkin osatyökykyisiä, vaikeasti työllistyviä tai jäävät pitkäaikaistyöttömiksi.
Tällä hetkellä suunnitellut leikkaukset myös järkyttävät useaa ennestään köyhyydessä elävää. Pienenevien tukien ohella toivon menettäminen lisää ahdistusta entisestään.
Ruokalahjakorttia voivat tänä vuonna hakea yhdistystemme vähävaraiset jäsenet itse. Kortit toimitetaan mahdollisimman monelle hakijalle postitse. Jokainen lahjoitus on tärkeä ja menee kokonaisuudessaan näihin konkreettisen avun ja samalla myös hyvän mielen lahjakortteihin.
”Invalidiliiton jouluavustus tuli minulle sydämellisenä viestinä: En ole yksin, minusta välitetään!”
Katso video Helenasta, joka sai myös viime vuonna ruokalahjakortin. Mitä kaikkea 60 eurolla saa ja miltä hänestä lahjakortin saaminen tuntui:
Taloudellinen hätä voi yllättää joskus itse kunkin. Siksi me haluamme yhdessä kääriä hihat ja tehdä parhaamme auttaaksemme kaikkein vähävaraisimpia. 60 euron arvoisen ruoka-avun lisäksi jaossa on tärkeä viesti: HYVÄÄ JOULUA. ET OLE YKSIN.
Invalidiliiton tuen piirissä olevilla ihmisillä on vamma tai toiminnallinen rajoite. Monissa liiton jäsenyhdistyksissä erityinen ylpeydenaihe on jäsenistön halu tukea muita haastavassa tilanteessa eläviä ja edistää yhteisiä asioita. Tällainen vertaistukitoiminta on tärkeää ja ihmiset ovat siihen sitoutuneita. Vertaistuki ei kuitenkaan korvaa lahjoittajien antamaa taloudellista tukea.
Vastuullisten tukijoittemme, toimivien käytäntöjen ja vahvojen jäsenyhdistysten ansiosta Invalidiliitolla on ainutlaatuinen mahdollisuus varmistaa avun perillemeno tänä vuonna entistä suuremmalle joukolle avun tarvitsijoita.
Joulukeräyksemme alkaa 30.10.2023 ja jatkuu jouluun saakka. Voit lahjoittaa haluamasi summan lahjoitustilillemme FI32 8000 1000 2111 29, kirjoita lisätietoihin: joulukeräys 2023. Suurkiitos tuestasi etukäteen!
___
Haluatko kuulla työstämme lisää? Haluaisiko yrityksenne osallistua keräykseemme? Jos haluat tukea säännöllisemmin, ryhdy kuukausilahjoittajaksi kotimaiseen vammaistyöhön.
Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen varainhankinta@invalidiliitto.fi, ja jätä yhteydenottopyyntö – otamme sinuun yhteyttä henkilökohtaisesti.