Invalidiliiton alue- ja kuntavaalitunnus, jossa on erilaisia symboleja
4.4.2025
Kaakkois-Suomessa järjestettiin maaliskuussa kolme vaalitilaisuutta, joissa vammaisten ihmisten mahdollisuus työllistyä nostettiin näkyvästi esiin. Kymenlaakson Järjestöfoorumi pidettiin 6.3., Imatran ja Ruokolahden sekä Invalidiliiton yhteinen vaalitilaisuus 15.3. ja Lappeenrannan vanhus- ja vammaisneuvoston järjestämä tilaisuus 27.3. Kaikissa näissä tilaisuuksissa oli kantavana ajatuksena työelämän yhdenvertaisuus.

Kymenlaakson Järjestöfoorumi käsitteli vammaisten työllistymismahdollisuuksia ja yhteiskunnallista vastuuta

Kymenlaakson Järjestöfoorumi pidettiin 6.3. teemalla "Järjestökentän eväitä hyvään työllisyystoimintaan ja osallisuuteen". Tilaisuudessa puheenvuoron piti TE-uudistuksesta Kymenlaaksossa Kouvolan työllisyysjohtaja Sami-Pekka Kalliokoski, työllistymisen ja työkyvyn tuesta hyvinvointialueella kehittämispäällikkö, projektipäällikkö, THL, Jarno Karjalainen. Kokemuspuheenvuoron pitivät Monikulttuurinen toimintakeskus Myllystä ohjaaja/koordinaattori Kaleb Shabulinzenze ja valmentaja/ohjaaja Lorea Vasquiez. Lisäksi Kouvolan Hyvinvointiyhdistykset Ry:n kokemustoimija Jarno Leinonen kertoi vammaisten ihmisten mahdollisuuksista työllistyä. Tilaisuuden päätti vaalipaneeli, johon osallistuivat Carita Sundström (PS), Mikko Jaanu (KD), Christa Carpelan (Kokoomus), Henna Hovi (SDP), Taina Talvala (Vihreät) ja Laila Uljas (Keskusta).

Kymenlaakson vaalitilaisuuden panelistit

Tilaisuudessa nostettiin esiin, että vammainen ihminen ei ole kustannuserä työpaikalla, ja peräänkuulutettiin yritysten yhteiskunnallista vastuuta. Myös digitalisaatio muuttaa työelämää, ja niiden, joiden on aiemmin ollut vaikea kiinnittyä työelämään, voi jatkossa olla entistä haastavampaa, todettiin keskusteluissa useampaan kertaan.

Jarno Leinonen, joka piti kokemustoimijana puheenvuoron vammaisten ihmisten työllistymismahdollisuuksista, toivoi asenteen ja rohkeuden löytyvän myös yrittäjiltä ja työvoimapalveluilta nähdä vammainen ihminen osana avoimia työmarkkinoita. "Kun ihmisellä voi olla näkymättömiä ja näkyviä rajoitteita, yhteiskunnan tulisi tulla vastaan. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus näyttää oma potentiaalinsa. Kaikki eivät ole yhtä mielipiteellisiä tai jääräpäisiä. Oma asenne ei riitä, jos vastapuolella ei ole sitä", totesi Leinonen. Hän toivoi myös panelisteilta rohkeita avauksia ja rohkeaa vastaanottoa. Tavoitteena ovat avoimet työmarkkinat.

Imatran vaalitilaisuudessa keskiössä vammaisten ihmisen työelämän yhdenvertaisuus ja sen edistäminen

Imatran ja Ruokolahden vammaisneuvosto sekä Invalidiliitto järjestivät vaalitilaisuuden Imatran kaupungintalolla 15.3. Keskeisenä teemana oli vammaisten ihmisten työllistyminen. Invalidiliiton juristi Henrik Gustafsson kertoi yhdenvertaisuuslaista. Tämän jälkeen Etelä-Karjalan työllisyysjohtaja Sanna Natunen esitteli työllisyysalueen ja kuntien vastuut työllisyyspalveluissa. Kokemustoimija/kokemusasiantuntija Jenni Hallikainen kertoi neljän erityistä tukea tarvitsevan lapsen äitinä nuorten työllistymisen nivelvaiheista.

Sanna Natusen mukaan työnantajalle myönnetään palkkakustannuksiin harkinnanvarainen tuki, joka edistää alentuneesti työkykyisten mahdollisuuksia saada töitä ja osallistua työelämään. Tukea voidaan myöntää, jos työhön palkattavan henkilön vamma tai sairaus edellyttää uusia työvälineitä tai kalusteita, työpaikalla tehtäviä muutostöitä tai toisen työntekijän antamaa apua. Natunen kertoi, että myös palkkatuki työttömälle vamman tai sairauden perusteella on mahdollinen. Tuen myöntäminen perustuu palvelutarpeeseen, ja sitä voidaan myöntää jopa 10 kuukauden ajaksi. "Työpaikka pyritään aina järjestämään ja tarkastelemaan, mitä asioille voidaan tehdä", korosti Natunen lopuksi.

Imatran vaalitilaisuuden panelistit

Tilaisuudessa oli myös vaalipaneeli, jonka veti järjestöasiantuntija Tiina Ihalainen. Vaalipaneeliin osallistuivat Hanna-Kaisa Lähde (Vihreät), Eija Hauska-Mertanen (KD), Suvi Laukkanen (PS), Mervi Hasu (SDP), Juuso Mustonen (Vasemmistoliitto), Arto Rossi (Kokoomus) ja Helmi Manninen (Keskusta). Vaalipaneelissa osallisuus ja yhdenvertaisuus olivat keskeisiä teemoja myös silloin, kun keskusteltiin vammaisten ihmisten yhdenvertaisista mahdollisuuksista olla mukana työelämässä.

Lappeenrannan vaalipaneelissa keskusteltiin vammaisten työllistymisen mahdollisuuksista ja osallisuudesta

Lappeenrannan Vanhus- ja Vammaisneuvosto järjestivät yhdessä vaalipaneelin Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa 27.3.2025. Panelisteina olivat Ari Torniainen (Keskusta), Tuula Lindh (Kokoomus), Arto Nironen (KD), Ilpo Heltimoinen (PS), Sanna Muttonen (SDP), Max Mört (Vasemmistoliitto) ja Tuija Maaret Pykäläinen (Vihreät).

Lappeenrannan vaalitilaisuuden panelistit

Kysyttäessä panelisteilta vammaisten ihmisten mahdollisuudesta päästä yhdenvertaisina mukaan työelämään, esiin nousi yhteistyö yritysten ja muiden työnantajien kanssa. Osa panelisteista oli sitä mieltä, että vammaisilla nuorilla tulisi olla paremmat mahdollisuudet kouluttautua ja sitä kautta päästä mukaan työelämään. Invalidiliiton alueen järjestöasiantuntija Tiina Ihalainen haastoi panelisteja aidon osallisuuden ja yhdenvertaisuuden ymmärtämisen suhteen kysymällä, kuinka vammaisten ihmisten osallisuus toteutuu heidän omassa kotikunnassaan ja kuinka he itse päättäjinä edistäisivät sen toteutumista. Kaikki panelistit totesivat, etteivät olleet osanneet ajatella osallisuutta niin laajasti. "Kuitenkin vammaisia ihmisiä on kuultava kaikissa heitä koskevissa asioissa", avasi Ihalainen heille asiaa.

Lappeenrannan kaupungin osallisuuskoordinaattori sekä vammaisneuvoston ja esteettömyystyöryhmän sihteeri Pia Pulliaisen mielestä päättäjät tarvitsevat lisää tietoa ja opastusta vammaisten asioista. Kohderyhmän edellytykset tulisi aina ottaa huomioon. Pulliainen korosti myös vammaisneuvoston puhe- ja läsnäolo-oikeuden tärkeyttä lautakuntien kokouksissa, jotta oikea-aikainen vaikuttaminen päätöksentekoon toteutuisi.

"Kaiken kaikkiaan Kaakkois-Suomessa käydyt vaalitilaisuudet osoittavat, että vammaisten henkilöiden työllistymisen edistäminen on tärkeä ja ajankohtainen aihe, joka vaatii jatkuvaa huomiota, yhteistyötä ja konkreettisia toimenpiteitä kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta", totesi Kaakkois-Suomen alueen järjestöasiantuntija Tiina Ihalainen.

Jaa sosiaalisessa mediassa