Selkäydinvamma voi syntyä tapaturmaisesti, jonkin sairauden myötä tai synnynnäisesti. Joka vuosi noin 500 henkilöä saa Suomessa selkäydinvamman, joista 40 prosenttia johtuu tapaturmasta. Suomessa on selkäydinvammaisia arviolta noin 10 000.
Nykyään riskiryhmässä ovat keski-ikäiset ja vanhemmat ihmiset. Selkäydinvamma syntyy arjessa, tapaturmissa kotona ja mökillä, kuten kaatumisissa, kompastumisissa tai putoamisissa. Aikaisemmin tyypillisin, tapaturmassa selkäydinvamman saanut henkilö oli nuori mies, joka vammautui liikenneonnettomuudessa.
Selkäydinvamman paras hoitokeino on ennaltaehkäisy. Vapaa-ajalla maltti on valttia, eli arkiaskareissa kannattaa olla mahdollisimman tarkkana ja varovainen. Turhia riskejä esimerkiksi kiipeämisissä ei kannata ottaa. Myös turvavyötä ja oikeita harrastusvälineitä kannattaa käyttää. Iäkkäämmillä kaatumisten taustalta voi löytyä heikentynyt tasapaino. Sitä voi parantaa lihaskuntoharjoittelulla.
Kansainvälisen selkäydinvammapäivän organisoi The International Spinal Cord Society (ISCoS). Jokavuotisen päivän tarkoituksena on jakaa tietoa selkäydinvammasta sekä vaikuttaa asenteisiin vammojen ehkäisemiseksi.
Lisätietoa: Anni Täckman, järjestöpäällikkö, Selkäydinvammaiset Akson ry, anni.tackman(at)aksonry.fi, p. 050 329 7899