Naiset keskustelevat keskenään. Kuvituskuva.
11.5.2021
Käyttäjäkokemus tuo palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen uusia katsantokantoja. Invalidiliiton kokemustoimija muistuttaa asiakasnäkökulman tärkeydestä: ”Yhteistyöllä sote-palveluista saadaan toimivampia kaikille kustannustehokkuutta unohtamatta”.

Sote-hankkeet ovat käynnissä maakunnissa ympäri Suomen. Kehittämistyössä on mukana myös Invalidiliiton järjestöasiantuntijoita ja koulutettuja vapaaehtoisia kokemustoimijoita. Kokemustoiminnan hyödyntämisessä sote-hankkeissa pyritään siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen henkilön tai heidän läheisensä kokemuksellinen tieto otetaan huomioon palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toteuttamisessa. Perusteet tällaiselle osallistamiselle ja osallisuudelle löytyvät Suomen lainsäädännöstä ja YK:n vammaissopimuksesta.  

Invalidiliitto kouluttaa kokemustoimijoita säännöllisesti 

Invalidiliitto on Kokemustoimintaverkoston jäsenjärjestö. Jokainen Kokemustoimintaverkoston kokemustoimija on käynyt peruskoulutuksen ja osa kehittää valmiuksiaan myös kehittäjä –vaikuttaja -jatkokoulutuksella. Invalidiliiton kokemustoimijat saavat tukea myös liiton työntekijöiltä ja järjestöasiantuntijoita, joita on mukana myös verkoston alueellisissa ohjausryhmissä. Kevään aikana Invalidiliitto järjesti koulutetuille kokemustoimijoille koulutussarjan vaikuttamistoiminnasta.  

Kokemustoimijat voivat edelleen toimia perinteisissä tehtävissä esimerkiksi pitämässä puheenvuoroja tai osallistumassa opiskeluryhmien työskentelyyn sosiaali- ja terveysalaan oppilaitoksissa. Kokemustiedon ja asiakkaan tuoman näkökulman hyödyt on tunnistettu enenevissä määrin myös eri palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä.  

Kokemustoimijat mukaan sote-suunnitteluun

Kokemustoimintaverkosto piti toukokuun alussa webinaarin kokemustoimijoista sote-valmistelussa. Webinaarissa oli esillä case Satakunta. Satakunnan sote-rakenneuudistuksen sidosryhmäyhteistyön osahankkeen koordinaatiovastuuhenkilö ja Satakunnan yhteisökeskuksen toiminnanjohtaja Milja Karjalainen esitteli kokemustoiminnan hyödyntämistä ja kokemustoimijan kommenttipuheenvuoron piti Invalidiliiton kokemustoimija Nina Välimäki.  

Välimäellä on pitkä kokemus sote-työskentelystä vapaaehtoisena. Hän oli jo aiemman sote-kierroksen aikana mukana vammaispalvelujen valmistelutyöryhmässä. Tällä kertaa hän on mukana kehittäjätyöryhmässä OLKA- vapaaehtoistoiminnan hyödyntämiseksi perusterveydenhuollossa. Lisäksi kokemustoimijoita on Satakunnan ja Varsinais-Suomen työllisyyshankkeissa. 

Vastaavia esimerkkejä kokemustoiminnan hyödyntämisestä sote-hankkeissa on myös muissa maakunnissa ja niitä kannattaa kehittää edelleen. 

– Eri alueiden järjestöasiantuntijoilla on paras tietämys oman alueensa kokemustoimijoista ja vaikuttajista, jotka voivat olla avuksi osallisuuden toteuttamisessa maakuntien sote-hankkeissa, Invalidiliiton Lounais-Suomen järjestöasiantuntija Sanna Leppäjoki-Tiistola kannustaa sote-ammattilaisia hyödyntämään kollegoidensa asiantuntijuutta. 

Jaa sosiaalisessa mediassa