Vammaiset ihmiset käyttävät julkisia palveluita siinä missä muutkin ihmiset. Eivät vain vammaispalveluita tai sote-palveluita, vaan kaikkia kunnan palveluita, kuten ketkä tahansa muutkin.
Onkin tärkeää, että kaikki palvelut suunnitellaan esteettömiksi ja saavutettaviksi. Tämä tarkoittaa niin päiväkoteja, kouluja, liikuntapaikkoja, terveyskeskuksia, joukkoliikennettä kuin muitakin palveluita. Palveluiden rahoitus on turvattava tiukassakin taloustilanteessa.
Invalidiliitto muistuttaa vaalitavoitepaperissaan vammaisten ihmisten yhdenvertaisesta mahdollisuudesta kaikenlaiseen yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen ja osallisuuteen. Se koskee niin koulutusta, työllistymistä kuin yrittäjyyttäkin, mutta myös erilaisia harrastuksia, kuten vaikkapa liikuntaa tai kuntapolitiikkaa. Lue Invalidiliiton kuntavaalitavoitteet.
– Kunta voi vaikuttaa vammaisen ihmisen yhdenvertaisiin osallistumismahdollisuuksiin konkreettisesti tarjoamalla riittävästi kuljetuspalvelun matkoja, henkilökohtaisen avun tunteja, apuvälineitä ja muita tarvittavia palveluita, sanoo Invalidiliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Laura Andersson.
Invalidiliitto kannustaa vammaisia ihmisiä ehdolle kuntavaaleihin.
– Jos on asiantuntemusta ja halua vaikuttaa oman kotikunnan kehitykseen, kannattaa ehdokkuutta harkita. Invalidiliiton vaalisivuilta saa lisätietoa ja neuvoja. Omasta jäsenistöstämme löytyneet mentorit auttavat myös mielellään, sanoo Andersson.
Invalidiliiton kotisivuilta löydät lisätietoa kuntavaaliehdokkaaksi ryhtymisestä.
Konkreettisia toimenpiteitä sisältävä vammaispoliittinen ohjelma vahvistaisi vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumista ja sitouttaisi kunnan eri toimijoita vammaisten ihmisten aseman parantamiseen. Myös vammaisneuvostojen aseman vahvistaminen ja eriyttäminen yhdistetyistä vanhus- ja vammaisneuvostoista on Invalidiliiton vaalitavoitelistalla.
- Varsin harvassa kunnassa on vammaispoliittinen ohjelma. Invalidiliitto toivoo tähän muutosta ja on valmis tukemaan kuntia omalla osaamisellaan, lupaa Andersson.
Vammaiset ihmiset kohtaavat vihapuhetta ja syrjintää niin kuntatasolla kuin muuallakin yhteiskunnassa. Invalidiliiton vaalitavoitteissa arvioidaan, että vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen vaatii sekä asennemuutosta että vahvempaa tietopohjaa vammaisuudesta.
- Toivottavasti tästä aineistosta on hyötyä niin ehdokkaille kuin muillekin aiheesta kiinnostuneille. Ydinviestimme on, että kunnan on oltava jokaiselle kuntalaiselle hyvä paikka elää. Yksilölliset tarpeet huomioiva ja asukkaistaan huolta pitävä kunta on vetovoimainen asuinpaikka, sanoo Andersson.
Kuntavaalit pidetään 18.4.2021.
#kaikkienkuntavaalit #yhdenvertaistapalveluakaikille