Invalidiliitolta on pyydetty ehdotuksia kysymyksiksi, joita voisi esittää ehdokkaille alue- ja kuntavaalien alla. Yleisö saa usein tilaisuuksissa mahdollisuuden puheenvuoroon, jolloin näistä mallikysymyksistä voi olla apua, kun haluaa nostaa esiin vammaisten ihmisten asioita. Lisäksi useat Invalidiliiton aktiivit ovat mukana järjestämässä paneelikeskusteluja, jolloin kysymyksiä voi sisällyttää tilaisuuden juoksutukseen jo suunnitteluvaiheessa.
Molempiin vaaleihin sopivia kysymyksiä
- Suomen vuonna 2016 ratifioima YK:n vammaisyleissopimus on osa velvoittavaa lainsäädäntöä. Sen läpileikkaavia teemoja ovat esteettömyys, yhdenvertaisuus ja osallisuus, joiden tulee ohjata myös kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksentekoa. Millaiset toimenpiteet auttaisivat luottamushenkilöitä ja virkakuntaa tuntemaan vammaissopimuksen merkityksen paremmin?
- YK:n vammaisyleissopimus edellyttää vammaisten ihmisten kuulemista ja osallistamista. Miten vahvistaisit kuulemista ja osallisuutta niin, että niillä olisi todellista vaikuttavuutta?
- Vammaisilla ihmisillä tulisi olla yhdenvertaiset ja täysimääräiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan kaikkeen toimintaan niin vanhempina, lapsina, työntekijöinä, luottamushenkilöinä kuin palveluiden käyttäjinä. Miten lisäisit näitä mahdollisuuksia päättäjänä?
- Jatkokysymys edelliseen: Millaisena pidät vammaisten ihmisten osallisuusmahdollisuuksia täällä xxx kunnassa / hyvinvointialueella? Miten tilannetta voisi vielä parantaa?
- Onko vammaisneuvostolla tällä hetkellä aitoa toimivaltaa?
- Vammaiset ihmiset kohtaavat arjessaan paljon syrjintää. Miten korjaisit tilannetta niin, että yhdenvertaisuus toteutuisi elämän eri osa-alueilla?
- Esteettömyys on ihmisoikeus. Esteettömyys on osalle meistä välttämättömyys, mutta siitä hyötyvät kaikki. Miten päättäjänä varmistaisit tilojen, ympäristön, asenteiden ja palvelujen esteettömyyden?
- Miten varmistaisit, että hekin, joiden digitaidot ovat puutteelliset, pystyisivät asioimaan yhdenvertaisesti?
- Millaisena näet vapaaehtoistoimintaan pohjautuvien yhdistysten roolin ja rahoituksen kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä?
Kuntavaaliteemoihin sopivia kysymyksiä
- Ovatko vammaiset nuoret mukana kuntasi nuorisotoiminnassa? Miten edistäisit sitä, että nuorisotoimen palvelut olisivat yhdenvertaisesti ja esteettömästi kaikkien nuorten saavutettavissa?
- Millaisia toimenpiteitä tarvitaan, jotta myös vammaisilla nuorilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet saada soveltuva koulutus ja edetä työelämään?
- Millaisia toimenpiteitä tarvitaan, että jokaiselle työelämään haluavalle löytyy sopiva työ?
- Kolmasosa Invalidiliiton osallisuusbarometriin vastanneista ilmoitti tilojen esteellisyyden hankaloittavan tai kokonaan estävän kulttuuri- ja liikuntapalveluiden käytön. Mihin toimenpiteisiin ryhtyisit päättäjänä, että tilanne saadaan korjattua? Kunnan kaikkien palveluidenhan on oltava yhdenvertaisesti kaikkien ulottuvilla.
- Jos kunnan vammaisneuvostoon ei saada riittävästi vammaisia henkilöitä, kannatatko yhdistettyä vanhus- ja vammaisneuvostoa vai useamman kunnan yhteistä vammaisneuvostoa?
Aluevaaliteemoihin sopivia kysymyksiä
- Hyvinvointialueiden rahoitus ei kovin helposti näytä riittävän kaikkiin niihin asioihin, joista alueen tulisi huolehtia. Kuljetuspalvelu, henkilökohtainen apu ja muut vammaispalvelut varmistavat fyysisesti vammaisille ja toimintaesteisille ihmisille mahdollisuuden elää itsenäistä elämää. Miten varmistaisit, että vammaispalveluihin, joista monet ovat käyttäjilleen subjektiivisia oikeuksia, riittää rahaa niukassakin taloustilanteessa?
- Lähipalveluita toteutetaan usein liikkuvilla palveluilla. Miten varmistaisit fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten ihmisten mahdollisuudet käyttää palveluita?
- Tuleeko hyvinvointialueen kaikkien tilojen ja palveluiden olla mielestäsi esteettömiä ja saavutettavia?
- Häiriö- ja kriisitilanteiden varalta tulee huomioida myös fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten ihmisten erityistarpeet ja mahdollisuudet pelastautumiseen. Miten parantaisit vammaisten ihmisten turvallisuutta erilaisissa poikkeustilanteissa?
Jaa sosiaalisessa mediassa