
Lainsäädäntöön vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä, jonka tulokset voivat joskus näkyä vasta vuosien kuluttua. Työ vaatii kuitenkin nopeaa reagointia ja vankkaa ammattitaitoa, jotta ajankohtaisiin lausuntopyyntöihin voidaan vastata kattavasti ja tiukkojen määräaikojen sisällä. Lausuntojen jättäminen antaa mahdollisuuden vaikuttaa suoraan lakien sisältöön. Näin voimme varmistaa, että Invalidiliiton ja sen jäsenistön näkökulmat tulevat esille lainsäädäntöprosessissa. Lausuntojen antaminen ja asiantuntijakuulemiset ovat myös tärkeä osa yhteiskunnallista vuoropuhelua päättäjien, muiden järjestöjen ja asiantuntijoiden kanssa.
Lausuntojen valmistelutyö perustuu Invalidiliiton strategian mukaiseen tavoitteeseen edistää ja kehittää fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua, liikkua ja elää täysipainoista elämää. Painotamme lausunnoissamme YK:n vammaissopimuksen tarkoitusta taata vammaisille ihmisille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet, edistää ja suojella näitä oikeuksia ja vapauksia sekä edistää vammaisten ihmisten ihmisarvon kunnioittamista.
Kesän 2024 aikana (1.6.–13.8.) olemme tuottaneet 15 lausuntoa ja kannanottoa moninaisista aiheista. Olemme ottaneet kantaa mm. yhdenvertaisuuslakiin esitettyihin muutoksiin, terveydenhuoltoon, lasten ja nuorten terapiatakuuseen, kuntoutusetuuksiin, potilasturvallisuuteen, esteettömyysasetukseen, taksialan luotettavuuteen sekä rasismin torjumisen ja yhdenvertaisuuden edistämisen toimenpideohjelmaan.
Kesälomakaudelle osuviin lausuntopyyntöihin vastaaminen ei aina ole ongelmatonta. Suurin osa asiantuntijoista on lomalla ja lausunnon jättöaika voi olla varsin lyhyt. Kuten Invalidiliitto on joihinkin lausuntoihin kirjannutkin, "säädösehdotuksista pyydettävien kirjallisten lausuntojen antamiseen tulee säädösvalmistelun kuulemisoppaan mukaan varata aikaa vähintään kuusi viikkoa ja laajoissa hankkeissa vähintään kahdeksan viikkoa. Tämän lisäksi tulee huomioida, että lausuntoaikaa on syytä pidentää, jos se ajoittuu yleiseen lomakauteen. Kuulemisoppaan mukaan lausuntoaika voi vain perustellusta syystä olla edellä mainittua lyhyempi."
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hoitoon ja palveluihin pääsyä on nopeutettava ja ihmisten palvelutarpeisiin on pystyttävä vastaamaan kokonaisvaltaisesti. Monet kesän aikana lausunnolla olleet esitysluonnokset ovat Invalidiliiton näkemyksen mukaan ristiriidassa hallitusohjelmakirjausten kanssa. Lisäksi Invalidiliitto on kiinnittänyt huomiota siihen, että vammaisvaikutusten arviointi on jäänyt tekemättä monessa esityksessä.
Kesän aikana tehtyihin lausuntoihin ja kannanottoihin pääsee suoraan alla olevista linkeistä. Tältä verkkosivulta löytyvät myös aiemmat lausunnot ja kannanotot.
Yhdenvertaisuuslakiin ei tule tehdä hallituksen esittämiä muutoksia 12.8.2024
Lausunto lasten ja nuorten terapiatakuusta 8.8.2024
Terveyspalveluiden yhdenvertaisuus ja potilasturvallisuus on turvattava 2.7.2024
Invalidiliitto lausui esteettömyysasetuksen teknisestä päivityksestä 26.6.2024
Taksialan luotettavuutta ja turvallisuutta kehitetään 20.6.2024
Hallitus aikoo lakkauttaa Työkanava Oy:n 18.6.2024
Yhdenvertaisuuden edistämisessä huomioitava myös vammaiset ihmiset 12.6.2024