Esteettömissä tiloissa on kaikkien helpompi asioida, niin kävellen, pyörätuolilla kuin lastenvaunujenkin kanssa. Jos tilat ovat esteelliset tai palvelut eivät ole kaikille saavutettavia, voi yrityksellä jäädä merkittävä osa potentiaalisista asiakkaista saavuttamatta. Invalidiliiton toteuttaman osallisuusbarometrin vastaajista peräti kolmasosa ilmoitti tilojen esteellisyyden hankaloittavan tai kokonaan estävän kulttuuri- ja liikuntapalveluiden käytön.
”Palveluiden pitäisi olla yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla riippumatta ihmisen tavasta toimia. Eikä vain julkisten palveluiden, vaan myös yritysten tulisi huomioida eri tavoin liikkuvat ja toimivat asiakkaat omassa toiminnassaan. Pienetkin parannukset esteettömyyteen voivat avata ovet yhä useammalle asiakkaalle ja lisätä kaikkien kävijöiden tyytyväisyyttä”, Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen toteaa.
Invalidiliitto tarjoaa yrityksille ja muille palveluntarjoajille runsaasti tietoa ja työkaluja palveluiden esteettömyyden ja saavutettavuuden kehittämiseksi. Liitto on toteuttanut mm. tilojen, tapahtumien ja palveluiden itsearviointilomakkeita ja tarkistuslistoja. Lisäksi jo yli sata organisaatiota on ottanut käyttöönsä Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkin.
”YPK-merkki on viesti siitä, että jokainen asiakas on tärkeä ja ansaitsee hyvää, hänen tarpeitaan vastaavaa palvelua. Se ei ole sertifikaatti, joka takaa palvelun olevan täysin esteetön, vaan osoitus hyvästä asenteesta ja halusta kehittää omaa toimintaansa. Itsearviointimateriaalien avulla pääsee helposti alkuun ja löytää tärkeimmät kehityskohteet”, Johanna Hätönen vinkkaa.
Kansainvälisen vammaisten päivän alla olemme julkaisseet Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkin käyttöön ottaneiden organisaatioiden näkemyksiä siitä, mitä esteettömyys, saavutettavuus ja yhdenvertainen palvelu heille merkitsee:
Kulttuurikeskus Caisa: Caisassa yhdenvertaisuus kuuluu kaikille
Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen: Esteettömyydessä kokonaisuus ratkaisee
Evenio oy: Yhdenvertaista matkailua kaikille
YK:n yleiskokous julisti vuonna 1992 kansainväliseksi vammaisten päiväksi 3.12. YK:n yleissopimus vammaisten oikeuksista hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa joulukuussa 2006 ja Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2016. Sopimuksella vahvistetaan jo ennestään vammaisille kuuluvia ihmisoikeuksia, kuten liikkumisvapautta sekä oikeutta laadukkaaseen elämään, koulutukseen ja työssäkäyntiin.