Sähköpyörätuoleja ja potkulauta
15.5.2024
Liikennevakuutuslain muutoksen myötä 1.6.2024 alkaen entistä useampi moottorilla liikkuva ajoneuvo on jatkossa vakuutettava.

Sähköpyörätuolille tai muulle vastaavalle yksinomaan vammaisten käyttöön tarkoitetulle liikkumisen apuvälineelle ei tarvitse ottaa liikennevakuutusta. Liikennevakuutuslain mukaan vakuuttamisvelvollisuudesta on kuitenkin vapautettu vain sellaiset jalankulkua korvaavat liikkumisvälineet, jotka on luovutettu vammaisen henkilön käyttöön hyvinvointialueen, sen alaisen apuvälineyksikön, sosiaalihuollon tai muun vastaavan tahon toimesta.

Myös muut kevytrakenteiset ajoneuvot, jotka ovat sähköpyörätuoliin rinnastuvia, kuuluvat säännöksen soveltamisalaan. Esimerkiksi vammaisten käyttöön tarkoitetut jalankulkua avustavat tai korvaavat sähköiset liikkumisvälineet sekä kevyet sähköajoneuvot, kuten sähköskootterit voidaan katsoa sähköpyörätuoliin rinnastuviksi kevytrakenteisiksi ajoneuvoiksi.

Jos liikkumisvälineen hankkii omatoimisesti, tulee sille lähtökohtaisesti ottaa liikennevakuutus, ellei se käyttötarkoitukseltaan ja ominaisuuksiltaan vastaa edellä mainittua. Käyttötarkoitus tulee olla tarvittaessa osoitettavissa esimerkiksi lääkärinlausunnon avulla. Ennakkoon lääkärinlausuntoa ei tarvitse minnekään toimittaa, ellei sitä erikseen pyydetä.

Vakuuttamisvelvollisuudesta vapauttamiseksi seuraavien edellytysten on täytyttävä:

  1. Ajoneuvon ominaisuudet. Ajoneuvon tulee olla sähköpyörätuoli tai ominaisuuksiltaan siihen verrattavissa oleva kevytrakenteinen ajoneuvo. Tyypillisesti sähköpyörätuoliin rinnastuvia ajoneuvoja voivat olla ns. neli- tai kolmipyöräiset sähkömopot. Esimerkiksi kaksipyöräisiä sähköajoneuvoja, itsestään tasapainottuvia ajoneuvoja tai maastomönkijöitä ei pidetä sähköpyörätuoliin verrattavina liikkumisvälineinä.
  2. Ajoneuvon käyttötarkoitus. Ajoneuvon tulee toimia yksinomaan vammaisen henkilön liikkumisen apuvälineenä ja sen tulee olla tarkoitettu tukemaan vammaista pääsääntöisesti jalankulkuun rinnastuvassa liikkumisessa. Liikkumisrajoitteen tulee johtua vammasta. Jos liikkumisrajoite johtuu esimerkiksi ikääntymisestä, on liikkumisväline vakuutettava.

Omatoimisesti hankitun apuvälineen vakuuttamisesta tulee aina huolehtia myös liikennevakuutuksen osalta, mikäli apuväline täyttää liikennevakuutuslain ajoneuvon määritelmän.

Jos vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettu liikkumisväline aiheuttaa vahingon, Liikennevakuutuskeskuksesta voi hakea korvausta. Vahingosta tulee olla yhteydessä myös apuvälineen luovuttaneeseen tahoon.

Usein kysyttyä: Sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttaminen (Liikennevakuutuskeskus)

Uutista on päivitetty 15.7.2024 Liikennevakuutuskeskuksen lain soveltamiseen liittyvien tarkennusten perusteella.

Jaa sosiaalisessa mediassa