Lausunnossaan Invalidiliitto korostaa, että ohjelman sisällössä olisi hyvä näkyä myös henkilöt, joilla on vaikeuksia kävellä ja jotka tarvitsevat liikkumisensa apuna erilaisia liikkumisen apuvälineitä, kuten kyynärsauvoja, rollaattoria, pyörätuolia tai muita jalankulkua korvaavia liikkumisen apuvälineitä kuten sähkömopoa. Nyt nämä liikkujat jäävät ohjelmassa näkymättömiksi, vaikka heidät virallisesti tieliikenteessä luokitellaan jalankulkijoiksi.
Kävelyn ja pyöräilyn esteettömän infrastruktuurin suunnittelu ja toteutus ovat erityisen tärkeää liikkujille, joilla on vaikeuksia liikkumisessa. Esteettömyyden tulee näkyä osana laadukasta ja turvallista maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL)-suunnittelua ja toteutusta. Pyöräilyn ja kävelyn reittien erottaminen toisistaan lisää kävelijöiden sekä pyöräilijöiden turvallisuutta, vähentää ja estää keskinäisiä törmäyksiä ja niistä aiheutuvia loukkaantumisia.
Invalidiliitto korostaa myös, että joukkoliikennevälineisiin tulee varmistaa esteetön sisäänpääsy ja joukkoliikennevälineissä on varattava riittävästi tilaa kuljettaa ja kulkea erilaisilla liikkumisen apuvälineillä, lastenvaunuilla sekä pyörän kanssa. Kävelemisen ja pyöräilyn lisäämistä mahdollistaa myös se, että asumisen ja julkisten tilojen yhteydessä mahdollistetaan riittävät, esteettömät ja turvalliset liikkumisvälineiden säilytys- ja lataustilat.
Lisätietoja: Tiina Lappalainen, sosiaalipoliittinen asiantuntija, Invalidiliitto ry, tiina.lappalainen@invalidiliitto.fi, 040 8257 904.