Invalidiliitto nosti lausunnossaan ulkoasiainvaliokunnalle esiin useita vammaisten ihmisten oikeussuojaan ja oikeusvaltioon liittyviä teemoja. Uudistuva vammaispalvelulaki tulee säätää siten, että vammaisten ihmisten oikeus yksilöllisiin tarpeisiin vastaaviin palveluihin turvataan. Tämä mahdollistaa yhdenvertaisen suoriutumisen ja osallisuuden yhteiskunnassa. Myös vammaisvaikutusten arviointi kaikissa vammaisia ihmisiä koskevissa laeissa on tehtävä, mikä luo parasta ennakollista oikeussuojaa kullakin hallinnonalalla.
Invalidiliitto esittää ihmisoikeuspoliittiseen selontekoon kirjattavaksi yhdenvertaisuusvaltuutetulle toimivaltaa työelämän valvontaan. Näin pystytään aiempaa tehokkaammin puuttumaan vammaisten ihmisten työsyrjintään. Invalidiliiton mukaan työelämän tasa-arvokysymyksenä pitää selvittää erikseen vammaisen naisen euro. Hyvityksen määrääminen vammaisten ihmisten syrjinnästä ja häirinnästä on osoitettava yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle.
Vammaisten naisten ja tyttöjen kohtamaan väkivaltaan on Invalidiliiton mukaan puututtava tehokkaammin. Samalla on koulutettava poliiseja tunnistamaan vammaisiin ihmisiin kohdistuvien rikosten motiiveja (ns. viharikos), jotta rikoslain rangaistuksen ankaroittamisperusteita voidaan soveltaa oikeuskäytännössä.
Invalidiliitto kannattaa niitä muotoiluja, joita ihmisoikeuspoliittiseen selontekoon on kirjattu kehitysmaista ja samalla painottaa pitkäaikaisen tuen merkitystä kehitysmaissa toimiville vammaisten ihmisten omille järjestöille. Monet kehitysmaat ovat allekirjoittaneet ja ratifioineet YK:n vammaissopimuksen, mutta toteutus ontuu pahasti.
Lisätietoa Henrik Gustafsson, lakimies, Invalidiliitto, henrik.gustafssn@invalidiliitto.fi.