Monikanavarahoituksen purkaminen perustuu pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan, ja on osa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Monikanavarahoitus tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden rahoitus tulee useammalta eri taholta. Esimerkiksi lääkinnällisestä kuntoutusta rahoitetaan julkisen terveydenhuollon ohella Kelasta tai lakisääteisistä vakuutuksista.
Selvityksessä arvioidaan sitä, miten Kelan lääkinnällinen kuntoutus ja kuntoutuspsykoterapia järjestetään tulevaisuudessa. Sote-uudistuksen voimaantultua 1.1.2023 hyvinvointialueiden rahoitus tulee perustumaan valtion antamaan yleiskatteelliseen rahoitukseen ja asiakasmaksuihin. Tässä rahoitusmallissa ei olisi enää korvamerkittyä rahaa mm. lääkinnälliseen kuntoukseen.
- Tässä on tärkeää kysyä, ohjaisivatko hyvinvointialueet riittävästi varoja lääkinnälliseen kuntoutukseen? Tärkeää olisi myös varmistaa, että hyvinvointialueilla olisi riittävästi kuntoutuksen osaamista vastaamaan alueen asukkaiden kuntoutuksen erityistarpeisiin, toteaa Invalidiliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Saksanen.
Invalidiliitto pitää välttämättömänä, että lääkinnällinen kuntoutus turvataan jatkossakin vaikeavammaisille ihmisille riittävänä ja vaikuttavana.
Invalidiliitto pitää tärkeänä, etteivät terveydenhuollon matkojen kustannukset muodostu esteeksi hakeutua tarvittavaan hoitoon tai kuntoutukseen. Liitto kannattaa, että jatkossakin asiakkaan maksettavaksi jäävä enimmäismaksuosuus määriteltäisiin niin yksittäisen matkan kuin vuotuisen matkakatonkin osalta.
Invalidiliitto korostaa lausunnossaan, että terveydenhuollon palvelut tulee järjestää ensisijaisesti yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Tämä on huomioitava myös arvioitaessa matkojen yhdistämistä tai arvioitaessa toteutetaanko asiakkaan tarvitsema palvelu lähi- vai etäpalveluna. Perustana tulee olla asiakkaan tarve, eikä ratkaisua saa ohjata matkoista aiheutuvat kustannukset.
Parlamentaarinen työryhmä aloittaa monikanavarahoituksen purkamisen käsittelyn syksyllä. Invalidiliitto muistuttaa vammaisjärjestöjen osaamisesta sote-sektorilla ja toivoo, että sitä hyödynnetään jatkossa vielä nykyistä laajemmin.
Lisätietoa: Riitta Saksanen, sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija, Invalidiliitto, riitta.saksanen@invalidiliitto.fi.