Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti hankkeen liikenneturvallisuusstrategian valmistelemiseksi syksyllä 2019. Valmistelun taustalla on pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman kirjaus liikenneturvallisuudesta. Liikenneturvallisuusstrategian tarkoituksena on toimia pitkän aikavälin strategisen ohjauksen välineenä.
Invalidiliitto korosti lausunnossaan YK:n vammaissopimuksen kirjauksia, jotka ovat tärkeitä suunniteltaessa kansalaisten liikkumisympäristöä ja -palveluita. Invalidiliitossa nähdään esteetön liikenneympäristö yhdeksi liikenneturvallisuutta vahvistavaksi ja yhdenvertaista liikkumista tukevaksi tekijäksi.
Liikenneturvallisuusstrategiassa on nostettu esiin turvallisuusviestintä.
- Turvallisuusviestinnällä voidaan lisätä liikenteessä toimivien tahojen ja kansalaisten laajempaa ymmärrystä liikenteen haasteista. Sen avulla voidaan tuottaa tietoa myös eri tavoin liikenteessä liikkuvien erityisryhmien, kuten liikunta- ja toimimisesteisten ihmisten, vanhusten ja lasten tarpeista. Myös Invalidiliitto on vuosikymmeniä edistänyt eri toimenpitein liikenneturvallisuutta, jotta vakavia vammautumisia voitaisiin ennaltaehkäistä, Invalidiliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Saksanen sanoo.
Liikenteen valvonta on tärkeä osa liikenneturvallisuutta. Invalidiliitolle on myös erityisen tärkeää, että vammaisten ihmisten liikkumispalveluihin, kuten turvavälineistön asianmukaiseen käyttöön ja kuntoon kohdennettaisiin valvontaa.
Liikenne- ja viestintäviraston sekä Väyläviraston toteutettavaksi on kirjattu toimenpideohjelmaan esteettömien matkaketjujen pilottihankkeita.
- Pilottihankkeilla voidaan konkretisoida aidot tilanteet matkaketjujen esteellisyydestä tai esteettömyydestä. Uskomme, että näillä voidaan löytää myös kehittämistarpeita ja ratkaisuja käytännön ongelmiin, Saksanen sanoo.
Lisätietoa: Riitta Saksanen, sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija, Invalidiliitto, riitta.saksanen@invalidiliitto.fi