Sairauspäivärahaa haetaan Kelasta. Päivärahaa maksetaan yleensä enintään 300 päivältä eli noin vuoden ajan. Sairauspäiväraha korvaa alle vuoden kestävää työkyvyttömyyttä.
Sairauspäivärahahakemuksen käsittelyssä lääkäri arvioi estääkö hakijan sairaus työn tekemisen. Silloin, kun sairauden todettu vaikeusaste ja vaikutukset toimintakykyyn estävät työnteon, syntyy perusteet saada sairauspäivärahaa. Jos esimerkiksi työnantaja pystyy järjestämään työntekijälle sellaista korvaavaa työtä, jota hän pystyy tekemään, ei hän ole enää estynyt tekemästä työtään.
Jos työnantaja maksaa sairausloman ajalta palkkaa, sairauspäiväraha maksetaan työnantajalle. Sairauspäivärahaa maksetaan arkipäiviltä, joiksi lasketaan päivät maanantaista lauantaihin pois lukien sunnuntait ja arkipyhät. Päivärahan suuruus perustuu vuosituloon.
Oman sairauspäivärahan määrän voi laskea Kelan sivuilla olevalla laskurilla.
Jos työtön työnhakija sairastuu ja hakee sairauspäivärahaa, on työnhaku Työ- ja elinkeinotoimistossa syytä pitää voimassa. Näin menetellen toimeentulo turvataan siinä tilanteessa, että Kela hylkää sairauspäivärahahakemuksen.
Osasairauspäivärahan tarkoitus on tukea työkyvyttömän työssä pysymistä ja paluuta työhön. Osasairauspäiväraha on tarkoitettu 16–67-vuotiaalle kokoaikatyötä tekevälle työntekijälle tai yrittäjälle. Etuutta maksetaan vähintään 12 arkipäivää ja enintään 120 arkipäivää.
Työntekijä ja työnantaja voivat halutessaan sopia osa-aikatyöstä, jos työntekijällä on edellytyksiä palata työhön osa-aikaisesti ilman, että hänen toipumisensa tai terveytensä vaarantuu. Jotta osasairauspäivärahaa voidaan harkita, tarvitaan B-lääkärinlausunto, jonka on laatinut työterveyslääkäri tai muu työntekijän työolosuhteet tunteva lääkäri.
Työajan pitää lyhentyä 40–60 % alan kokoaikatyöstä. Työntekijä voi aloittaa osa-aikatyön aikaisintaan sairauspäivärahan omavastuuajan jälkeen. Osa-aikatyöstä voidaan sopia myös sairauspäivärahakauden jatkoksi.
Osasairauspäivärahan edellyttämä kokoaikatyön ehto täyttyy myös silloin, kun työaikaa on lyhennetty tai työ on keskeytetty esimerkiksi perhevapaan, kuntoutustuen, lomautuksen tai vuorotteluvapaan takia. Kun nämä lyhennetyt työajat tai töiden keskeytykset päättyvät, työntekijän kanssa voidaan tehdä osa-aikatyösopimus osasairauspäivärahaa varten.
Osasairauspäiväraha on suuruudeltaan puolet sairauspäivärahan määrästä.
Lue lisää osasairauspäivärahasta Järjestöjen Sosiaaliturvaoppaasta.