Työnantajana vaikeavammainen ihminen valitsee ja palkkaa itselleen avustajan ja tekee hänen kanssaan työsopimuksen, jossa määritellään työtehtävät, työaika ja muut työsuhteen ehdot. Työnantajan ja avustajan välinen työsopimus perustuu sosiaalityöntekijän tekemään päätökseen henkilökohtaisen avun määrästä ja mahdollisista työaikakorvauksista. Henkilökohtainen avustaja on työsopimuslain mukaisessa työsuhteessa vaikeavammaiseen henkilöön. Hyvinvointialue maksaa avustajan palkan ilmoitettujen tietojen perusteella.
Avustajapalveluiden hankkimista varten hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollosta saa palvelusetelin, jonka arvo on kohtuullinen.
Avustajapalveluita hankitaan julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta tai hyvinvointialue järjestää palvelun itse.
Hyvinvointialue tekee kirjallisen päätöksen henkilökohtaisesta avusta ja järjestämistavasta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakemuksesta, jollei asian selvittely vaadi tavanomaista pidempää aikaa. Päätös tulee saada aina kirjallisena. Päätöksessä tulee olla perustelut ja muutoksenhakuohjeet.
Vammaispalvelulakiin sisältyvänä palveluna henkilökohtainen apu kuuluu hyvinvointialueen erityisen järjestämisvelvollisuuden piiriin määrärahoista riippumatta. Tällöin palvelut ja tukitoimet tulee myöntää tuen saamisen edellytykset täyttävälle vaikeavammaiselle henkilölle. Henkilökohtainen apu on edellytykset täyttävälle maksuton palvelu.
Lue lisää henkilökohtaisesta avusta Invalidiliiton sivuilta.
Lisätietoa henkilökohtaisesta avusta löydät myös Assistentti-infon sivuilta.
Tutustu myös Heta-liiton sivuihin.
Millä perusteella henkilökohtaista apua myönnetään?
Näin haet henkilökohtaista apua