Vaikeavammaisena pidetään henkilöä, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa tai sairautensa vuoksi voi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.
Jos henkilö ei täytä vaikeavammaisuuden edellytystä, mutta tarvitsee kuitenkin tukea liikkumisessa, voi arvioitavaksi tulla sosiaalihuoltolain perusteella järjestettävät liikkumisen tuen palvelut.
Kuljetuspalvelujen tavoitteena on edistää vaikeavammaisen henkilön tasa-arvoa ja aktiivisia toimintamahdollisuuksia. Näitä vapaa-aikaan ja asiointiin tarkoitettuja matkoja voi käyttää käytännössä kaikkeen muuhun paitsi terveydenhuoltomatkoihin. Terveydenhuollon taksimatkoihin voi saada korvausta Kelasta.
Kuljetuspalveluilla tarkoitetaan henkilön asuinkunnan alueella tai lähikuntiin suuntautuvia matkoja. Lähikunta voidaan määritellä ns. toiminnallisena lähikuntana, joihin kuljetuspalveluiden saajalla on matkustusoikeus silloin kun vammasta tai sairaudesta aiheutuu tarve saada sellaisia palveluita, joita ei ole tarjolla oman asuinkunnan alueella. Matkojen tarkoitukset ja kohteet asuin- ja lähikuntien alueilla ovat vammaisen henkilön itsensä päätettävissä.
Lue Kelan sivuilta Kelan korvaamista taksimatkoista.
Invalidiliiton sivuilta löydät ohjeet taksin tilaamiseen.
Kuljetuspalveluja vapaa-ajan ja asioinnin matkoihin tulee myöntää vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa. Mikäli tarve on 18 matkaa todistetusti suurempi, esimerkiksi opiskelu- ja työmatkoihin, on mahdollista, että hyvinvointialue on velvollinen järjestämään enemmän kuin 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa.
Kuljetuspalvelua ja siihen liittyvää saattajapalvelua haetaan kunnan sosiaalihuollon vammaispalveluista. Hakulomake löytyy hyvinvointialueen verkkosivuilta.
Liitä hakemukseen
Vamman tai sairauden aiheuttamaa kohtuuttoman suurta vaikeutta käyttää joukkoliikennettä voidaan arvioida tekemällä koematka. Koematkan aikana fysioterapeutti tai muu soveltuva ammattihenkilö matkustaa kanssasi. Tarkoituksena on arvioida, minkälaisia vaikeuksia matkan aikana mahdollisesti ilmenee, onko henkilöllä tosiasiassa mahdollisuus käyttää esteetöntä julkista liikennettä, millä etäisyydellä käytettävät joukkoliikennepaikat sijaitsevat kodistasi ja onko joukkoliikenteen käyttäminen kohtuuttoman vaikeaa.
Lue lisää Invalidiliiton sivuilta vaikeavammaisten kuljetuspalveluista.
Vaikeavammaisille järjestettävistä kuljetuspalveluista voidaan periä enintään paikkakunnalla käytettävissä olevan julkisen liikenteen maksua vastaava maksu tai muu siihen verrattavissa oleva kohtuullinen maksu.
Hyvinvointialueella on oikeus valita kuljetuspalvelun järjestämistapa. Hyvinvointialue ei voi kuitenkaan rajoittaa vammaisen ihmisen yksilöllistä oikeutta saada hänelle sopivia palveluja ja tukitoimia. Viranhaltijan on varmistuttava kuljetuspalveluja järjestettäessä, että kyseessä olevan vaikeavammaisen henkilön yksilölliset tarpeet liikkumiseen toteutuvat ja että valitut kuljetusten järjestämistavat soveltuvat yksittäiselle palveluun oikeutetulle henkilölle.
Hyvinvointialue voi järjestää kuljetuspalvelut
Lue lisää kuljetuspalveluiden järjestämisestä Invalidiliiton sivuilta.
Kuljetuspalveluista löydät lisätietoa myös THL:n Vammaispalvelujen käsikirjasta.
Oman hyvinvointialueen sosiaalitoimi voi myöntää vammaiselle ihmiselle vammaispalvelulain nojalla tukea
Lue lisää tuesta auton hankintaan Invalidiliiton sivuilta.
Lisätietoa tuesta auton muutostöihin ja apuvälineisiin löydät myös Invalidiliiton sivuilta.