Wc- ja pesutila varustetaan niin, että se soveltuu asukkaan käyttöön ja vastaa hänen yksilöllisiä tarpeita. Hyvin suunnitellut wc- ja peseytymistilat lisäävät asukkaiden omatoimisuutta ja vähentävät avustamisen tarvetta. Esimerkiksi korkeussäädettävät kalusteet, riittävä laskutila ja säilytystilojen määrä sekä hyvä valaistus parantavat palvelutalojen wc- ja peseytymistilojen käytettävyyttä niin asukkaiden kuin hoitohenkilökunnankin kannalta.
Asuntojen lisäksi esteettömät wc-tilat sijoitetaan rakennuksen yhteistiloihin, joissa ne ovat sekä asukkaiden että vierailijoiden käytössä. Myös yhteisten sauna- ja peseytymistilojen yhteyteen sijoitetaan esteettömät wc-tilat. Wc-tilaa ei pidä sijoittaa puku- tai peseytymistilojen ulkopuolelle, koska sen käyttö kesken saunomisen on hankalaa. Näissä wc-tiloissa noudatetaan yleisen esteettömän wc-tilan ohjeita.
Esteettömässä ovessa ei ole kynnystä eikä muutakaan tasoeroa. Mikäli oveen joudutaan tekemään kynnys, se on enintään 20 mm korkea ja viistottu, joustava tai kokoon painuva, jotta se on mahdollista ylittää pyörällisillä apuvälineillä.
Tavallisen kynnyksen voi korvata esimerkiksi kokoon painuvalla kumikynnyksellä, jonka pystyy ylittämään rollaattorilla tai pyörätuolilla. 15 mm:ä korkea kynnys estää veden kulkeutumisen
wc- ja pesutilasta muihin tiloihin.
Sähköisesti avautuvien ja sulkeutuvien ovien yhteydessä varmistetaan, että tieto oven sulkeutumisesta ja lukkoon menosta välittyy moniaistisesti kaikille käyttäjille.
Liukuoven yhteydessä toimiva ratkaisu on oviaukon levyinen kynnyskaivo. Kynnyskaivoa
voidaan käyttää myös kääntyvien ovien yhteydessä.
Tilan mitoitus ja wc-istuin
Tilassa tarvittavien säilytystilojen määrä, laitteiden, ja varusteiden ominaisuudet määräytyvät kohteen asukkaiden tarpeiden perusteella.
Mikäli wc- ja pesutilassa käytetään laveria, huomioidaan sen käytön vaatima tila suunnittelussa. Laverin leveys on 600–700 mm ja pituus 2100 mm. Siirtyminen laveriin tapahtuu yleensä sängystä, joten kulkureitin ja oviaukon mitoituksessa huomioidaan laverin kääntyminen tilaan vaakatasossa.
Wc- ja pesutilassa voidaan käyttää apuvälineenä kattonosturia tai liikuteltavaa nosturia. Laitteiden ominaisuudet vaikuttavat tarvittavan tilan kokoon ja tarkat tilalle asetettavat vaatimukset on hyvä tarkistaa laitteiden toimittajilta.
Wc-istuimen suositeltu istuinkorkeus on 450-480 mm. Tärkeää on, että wc-istuimen korkeus voidaan säätää asukkaalle sopivaksi esimerkiksi korkeussäädettävän wc-istuimen tai istuinrenkaan korotusosan avulla.
Wc-paperiteline ja käsisuihku sijoitetaan wc-istuimesta etuviistoon ja siten, että niihin yltää helposti ja käsisuihkun veden virtauksen saa avattua wc-istuimella istuen.
Seinärakenteet suunnitellaan sellaisiksi, että käsijohteita ja tukikahvoja voidaan lisätä tarvittaessa.
Käsienpesualtaan eteen varataan vähintään 1200 mm x 1200 mm vapaa tila.
Käsienpesualtaan alla oleva vapaa polvitila mahdollistaa altaan käytön myös pyörätuolista käsin. Suositellut polvitilan mitat ovat, leveys 800 mm, korkeus 670 mm ja syvyys 600 mm.
Altaan kiinnityksineen tulee kestää vähintään 150 kilon paino altaaseen tukeuduttaessa. Käsienpesualtaan asennuskorkeuden vaihteluväli on 800-950 mm.
Sähköisesti korkeussäädettävän pesualtaan avulla on mahdollista saada sopiva
altaan korkeus eri käyttäjille. Allas nousee ja laskee kevyesti nappia painamalla.
Pesualtaan on hyvä olla korkeussäädettävä.
Pesualtaan vieressä on tarvikkeille laskutilaa.
Saippua-annostelijan ja käsipyyhetelineen sijoituksessa huomioidaan, että niitä yltää käyttämään pyörätuolista. Sopiva käyttökorkeus on 900 mm. Saippua-annostelija, hana ja käsipyyheteline ovat helppokäyttöisiä ja niitä voi käyttää yhdellä kädellä.
Esimerkki seinään kiinnitettävästä keppitelineestä, jonka luota pääsee turvallisesti siirtymään
wc-istuimelle ja käsienpesualtaan ääreen käsijohteiden ja tukikahvojen avulla.
Wc-tilan lattiapinta on tasainen ja märkänäkin luistamaton.
Kallistus lattiakaivoa kohti on vähintään 1:100, jotta veden virtaaminen lattiapinnalta kaivoon saadaan varmistettua. Lattian enimmäiskaltevuus on 1:50.
Muovimatossa tai lattialaatoissa on liukkauden estävä pinta, joka on tarkoitettu kosteisiin tiloihin. Nastapintaiset keraamiset laatat eivät sovellu liikkumisesteisille, koska niihin kertyvä vesi aiheuttaa liukastumisvaaraa.
Lattialämmitys on suositeltava. Sen avulla wc- ja pesutilassa pysyy sopiva lämpötila ja lattiapinta kuivuu suihkun käytön jälkeen nopeasti.
Seinän viereen asennettavan reunakaivon avulla wc-tilan lattian kaato voidaan tehdä yhteen suuntaan kaivoa kohti. Lattiakaivon näkyviin jäävät osat voidaan sovittaa materiaaliltaan ja väriltään tilan pintaväreihin sopiviksi.
Esteetön wc- ja pesutila on helppo hahmottaa, jos lattia erottuu hyvin seinän alareunasta ja kalusteet sekä varusteet erottuvat hyvin tummuuskontrastiltaan lattiasta ja seinäpinnoista.
Valokatkaisimet ja hälytyspainikkeet ja -narut valitaan siten, että ne erottuvat tummuuskontrastiltaan taustasta.
Wc- ja pesutilan valaistusvoimakkuudeksi suositellaan vähintään 200 luksia. Mikäli pesuhuoneessa tehdään hoitotoimenpiteitä, suositus on vähintään 300 luksia.
Valaistus on tasainen, ei aiheuta häikäistymistä eikä tilaan synny tummia katvealueita.
Valaistus ei häikäise esimerkiksi pesulaverilla olevaa henkilöä.
Mikäli tilassa käytetään liiketunnistimella toimivaa valaistusta, se on oltava riittävän herkkä ja reagoitava eri tasoissa tapahtuvaan liikkeeseen.
Palveluasumisen ja tuetun asumisen asunnoissa tarvitaan wc- ja pesutiloissa turvahälytys, joka yhdistetään rakennuksessa olevaan valvontajärjestelmään.
Hälytys tulee voida tehdä sekä istuimelta että lattialta. Esimerkiksi katosta roikkuvan hälytysnarun lisäksi lattianrajassa noin 200 mm:n korkeudella kiertää myös vaakasuuntainen naru, josta voi hälyttää apua.
Hälytyksen palautuspainike tulee sijoittaa helposti saavutettavalle korkeudelle (900–1100 mm lattiapinnasta), jotta mahdolliset virhehälytykset saadaan kuitattua.
Hälytyksen perille menosta on hyvä saada tieto sekä valo- että äänisignaalilla.
Mahdollisista ulkopuolelta tulevista vaaratilanteista, kuten esimerkiksi tulipalosta, tulisi hälytyksen sekä näkyä että kuulua wc-tilassa.
Lisätietoja
Esteetön wc- ja pesutilaopas, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE. 2018
Ympäristöministeriön ohje rakennuksen esteettömyydestä 2018.
Esteetön rakennus ja ympäristö Rakennustieto 2019
RT 103141 Esteetön liikkumis- ja toimimisympäristö. Rakennustieto 2019
RT 93-1134 Vanhusten palveluasuminen. Rakennustieto 2013
Vaikeasti kehitysvammaisten henkilöiden asuntojen ja asuinympäristöjen suunnitteluopas, ARA Raportteja 1/2014