Kullakin hyvinvointialueella on erilaisia järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyörakenteita sekä järjestöjen yhteenliittymiä, työryhmiä ja verkostoja. Invalidiliiton jäseniä sekä järjestöasiantuntijat ovat näissä mukana.
Tässä koottuna muutamia keskeisiä:
Yksi hyvinvointialueen ja kunnan lakisääteisistä vaikuttamistoimielimistä ja tärkeä vaikuttamisen väylä on vammaisneuvosto. Hyvinvointialueen vammaisneuvostoon edustajat on valittu kunnan/kaupungin vammaisneuvostoista, joissa on mukana myös Invalidiliiton henkilöjäseniä vaikuttamassa. Jos itse haluaa vaikuttaa vammaisneuvostojen kautta, kannattaa ottaa selvää ja seurata kunnan/kaupungin valintakäytäntöjä sekä olla yhteydessä Invalidiliiton jäsenyhdistykseen omalla paikkakunnalla tai valtakunnalliseen jäsenyhdistykseen, joiden kautta yleensä on mahdollista asettautua ehdokkaaksi.
Invalidiliiton järjestöasiantuntija toimii Pohjanmaan hyvinvointialueen vammaisneuvostossa järjestöjen asiantuntijajäsenen varajäsenenä 31.5.2025 saakka.
Etelä-Pohjanmaalla on 18, Keski-Pohjanmaalla 8 ja Pohjanmaalla 14 kuntaa, joissa on joko oma vammaisneuvosto tai yhdistetty vanhus- ja vammaisneuvosto.
Järjestöasiantuntija tekee yhteistyötä ja neuvoo tarpeen mukaan alueen vammaisneuvostojen edustajia ja muita vaikuttajia yksittäisissä kysymyksissä, kannanotoissa ja lausunnoissa. Yhteistyössä on järjestetty myös erilaisia vaikuttamisen työpajoja niin hyvinvointialueen valmistelun kuin toimeenpanon aikana.
Invalidiliiton jäsenet voivat osallistua myös alueellisten vaikuttajien ja vammaisneuvostojen jäsenten valtakunnallisiin Teams-tapaamisiin. Tulevat tapaamiset löytyvät Invalidiliiton tapahtumakalenterista.
Eri alueilla järjestöt tekevät yhteistyötä eri muodoin ja vaikuttamisväylät eroavat hieman riippuen alueesta.
Järjestökeskukset ovat tärkeitä järjestöyhteistyön väyliä kaikissa kolmessa pohjalaismaakunnassa. Niiden toimintaan kannattaa lähteä mukaan ja liittyä järjestökeskusten postituslistoille ajankohtaisen tiedon saamiseksi myös järjestöjen vaikuttamisen paikoista.
Invalidiliiton Länsi-Suomen aluetoimisto sijaitsee yhdessä alueen järjestökeskuksista Seinäjoella Järjetötalolla.
Tutustu Etelä-Pohjanmaan järjestökeskus Järjestötalon toimintaan tämän sähköisen linkin kautta.
Etelä-Pohjanmaan vammaisjärjestöjen aluetyöntekijöiden verkosto toimii yhdessä vammaisten ihmisten oikeuksien edistämiseksi ja palvelujen kehittämiseksi. Invalidiliitto on aktiivinen toimija verkostossa. Verkosto tekee yhteistyötä myös hyvinvointialueen kanssa.
Järjestöneuvostot ja -neuvottelukunnat toimivat maakunnan ja hyvinvointialueen yhteistyökumppaneina.
Etelä-Pohjanmaalla toimii monialainen Järjestöneuvosto, jossa vammaisjärjestöjen edustajana toimii kaudella 2023-2024 Invalidiliiton järjestöasiantuntija. Tutustu Etelä-Pohjanmaan Järjestöneuvoston toimintaan tämän sähköisen linkin kautta.
Pohjanmaalla toimi aiemmin monialainen Järjestöneuvottelukunta Pohjanmaan liiton alaisuudessa. Siellä vammaisjärjestöjen yhtenä edustajana toimi Invalidiliiton järjestöasiantuntija. Neuvottelukunnan toimikausi päättyi maakuntaliiton alaisuudessa vuoden 2023 lopussa. Alueella työstetään parhaillaan uutta SOTEPE-järjestöneuvottelukuntaa järjestöjen yhteistyöllä. Lue lisää väliaikaisesta sote-järjestöneuvottelukunnasta tämän sähköisen linkin kautta.
Invalidiliiton järjestöasiantuntija toimii Etelä-Pohjanmaalla myös yhtenä alueen järjestöjen edustajana Etelä-Pohjanmaan sote-hankkeiden strategisessa ohjausryhmässä. Lue lisää ohjausryhmästä tämän sähköisen linkin kautta.
Etelä-Pohjanmaan vammaissosiaalityön klubi kokoaa puolivuosittain ajankohtaisen vammaissosiaalityön tiedon äärelle hyvinvointialueen vammaispalveluiden työntekijät, hyvinvointialueen vammaisneuvoston jäsenet sekä alueella työskentelevät vammaisjärjestöjen työntekijät. Klubitoiminnan tavoitteena on tuoda vammaissosiaalityön kentän toimijoita yhteen maakunnassa ja tarjota heille ajankohtaista tutkimus-, asiantuntija- ja kokemustietoa.
Klubitoimintaa toteuttaa yhteistyössä Pohjanmaan sosiaalialan osaamiskeskus SONetBOTNIA, Invalidiliitto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu sekä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kehittämishankkeet. Aloite alueelliselle vammaissosiaalityön klubitoiminnalle on lähtenyt Invalidiliitolta v. 2020.
Lue lisää klubitoiminnasta tämän sähköisen linkin kautta.
Lue lisää klubitoiminnasta tämän sähköisen linkin kautta.
Lue lisää klubitoiminnasta tämän sähköisen linkin kautta.
Seuraava klubitapaaminen järjestetään 6.6.2024. Teemana: Yhdenvertaisuuslaki ja vammaispalvelut.
Kokemustoimintaverkosto on valtakunnallinen järjestöjen, alueellisten toimijoiden ja kokemustoimijoiden verkosto, joka edistää kokemustiedon hyödyntämistä palveluiden kehittämisessä. Järjestöjen koulutettu kokemustoimija voi toimia alustajana tai pitää puheenvuoroja tai luentoja ammattilaisille sekä työskennellä työryhmissä (vrt. OLKAn Helmi-kehittäjäpalvelu, pois lukien siis vertaistuki). Vertaistukea sen sijaan antaa OLKAn koulutetut Toivo-vertaistukijat.
Jos vaikuttaminen Länsi-Suomen alueella kolmessa pohjalaismaakunnassa kiinnostaa, olethan yhteydessä alueen järjestöasiantuntija Hanna Lahteen.