Vaikuttaminen Oulu-Kainuun alueella hero
Invalidiliiton Oulu-Kainuun alueella toimivat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ja Kainuun hyvinvointialue. Vammaisten henkilöiden palveluiden kannalta keskeiset toimijat aluehallituksen ja -valtuuston lisäksi ovat palvelujen järjestämisestä vastaavat lautakunnat ja muut toimielimet. Vaikuttamistoiminnassa on järjestöasiantuntijan tukena vapaaehtoisia henkilöitä alueen paikallisyhdistyksistä sekä valtakunnallisista yhdistyksistä. Yhteistyötä vaikuttamistoiminnassa tehdään myös muiden potilas- ja vammaisjärjestöjen kanssa.

Hyvinvointialueilla on erilaisia järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyörakenteita sekä järjestöjen yhteenliittymiä, työryhmiä ja verkostoja. Näissä verkostoissa toimivat alueiden järjestöasiantuntijat ja yhdistysten edustajat.

Vammaisneuvostot kunnissa ja hyvinvointialueilla

Hyvinvointialueilla toimivat vammaisneuvostot, joiden edustajat on valittu alueen kuntien vammaisneuvostoista. Pohteen alueella on 30 ja Kainuun alueella kahdeksan kuntaa. Invalidiyhdistykset ovat vammaisneuvostoissa hyvin edustettuina. Jos vaikuttaminen kiinnostaa, ole yhteydessä Invalidiliiton jäsenyhdistykseen omalla paikkakunnallasi tai alueen järjestöasiantuntijaan.

Pohteen vammaisneuvosto
Kainuun hyvinvointialueen vammaisneuvosto

Järjestöt hyvinvointialueen yhteistyökumppanina

Invalidiliitto vaikuttaa epäkohtiin, vammaisten palveluihin ja vammaisten ihmisten osallisuuteen palveluiden kehittämisessä suoralla vaikuttamisella ja osallistumalla eri työryhmien toimintaan. Tässä koottuna muutamia keskeisiä, joiden toiminnassa alueen järjestöasiantuntija on mukana. 

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialueilla yhteistyöfoorumeina toimivat avoimet järjestöverkostot. Verkostoja kutsuvat koolle järjestöyhdyshenkilöt ja järjestöjen edustajat.

Vammaispalveluiden maakunnallinen järjestöverkosto, koollekutsujat Hilkka Lahti ja Liisa Pitzén 
Sote-keskuksen ja OLKA-verkosto, jäsen
Maakunnallinen ikäihmisten järjestöverkosto, jäsen

Pohteen sote-toimialueiden järjestöverkostot

Järjestöverkostojen koollekutsujat -ryhmä

Järjestöyhteistyöryhmä JYRY
Yhteistyöryhmä toimii Pohteen edustuksellisena järjestö- ja seurakuntayhteistyön foorumina. Yhteistyöryhmän kanssa käydään vuosittaiset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut.

Varsinainen jäsen Liisa Pitzén, varajäsen Hilkka Lahti

Kainuun hyvinvointialue

Kainuun sotejärjestöjen alueverkosto
Kainuulaiset sotealan järjestöt osallisuutta ja hyvinvointia turvaamassa -hankkeen ohjausryhmä

Kokemustoiminta ja OLKA-toiminta

Kokemustoimintaverkosto on valtakunnallinen järjestöjen, alueellisten toimijoiden ja kokemustoimijoiden verkosto, joka edistää kokemustiedon hyödyntämistä palveluiden kehittämisessä. Järjestöjen koulutettu kokemustoimija voi toimia alustajana tai pitää puheenvuoroja tai luentoja ammattilaisille sekä työskennellä työryhmissä. 

Lue lisää Invalidiliiton kokemustoiminnasta.

OLKA-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Vertaistukea antavat OLKAn koulutetut Toivo-vertaistukijat.

OLKA Pohjois-Pohjanmaa toimii Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulaskankaan sairaalassa. Toiminta on laajenemassa myös sote-keskuksiin. 

Lue lisää OLKA-toiminnasta Pohjois-Pohjanmaalla.

Kainuun keskussairaalassa OLKA-piste sijaitsee pääaulassa sairaalan infopistettä vastapäätä. Asiakas saa OLKA-pisteeltä tietoa potilasyhdistysten ja sairaalan palveluista. Pisteellä on myös esitteitä, joita voi selailla tai ottaa mukaansa. Yhdistykset ja sairaalan yksiköt pitävät OLKA-pisteillä teemapäiviä kertoen toiminnastaan ja tukimahdollisuuksista. 

Lue lisää Kainuun OLKA-toiminnasta.

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa