koontikuva vammaisista ihmisistä liikenteessä
4.12.2018
Milla Ilonen, 36 v, asuu Tampereen keskustassa. Liikkuminen on hänelle helppoa ja vaivatonta.
Milla Ilonen Helsinki Pride 2018 -puistojuhlassa
Milla Ilonen Helsinki Pride 2018 -puistojuhlassa ystävänsä Liisa Mustilan kanssa.

 

Haastatteluhetkellä Ilonen on työmatkalla Helsingissä, joka on Ilosen sanojen mukaan hänelle vapauskaupunki.

– Vaihtoehtoja on niin paljon: voi mennä metrolla, ratikalla, bussilla ja kävellenkin on lyhyt matka moneen paikkaan. Taksi on minulle se viimeinen vaihtoehto. Pääsen Helsinkiin myös lähtemään vaikka päivän reissulle ihan itsekseen. Onhan Helsinki myös moninaisempi kaupunki, on enemmän eri ihmisryhmiä.

Ilonen tykkää matkustaa julkisilla kulkuvälineillä, koska siellä voi kohdata sattumalta vaikka vanhan opiskelututun ja pystyy liikkumaan työkavereiden kanssa samalla välineellä. Sen sijaan taksilla kulkeminen ei aina houkuttele.

– En tahdo jaksaa sellaista taksikuskivuorovaikutusta. Vaikka siellä on lupa istua myös hiljaa, koen velvollisuudekseni pitää yllä jonkinlaista sosiaalista kanssakäymistä.

Ilosella on harvinainen AMC-vamma eli synnynnäinen nivelten jäykistymä. Liikkumiseen hän käyttää sähköpyörätuolia. Hänellä on myös apunaan henkilökohtainen avustaja.

– Sitten minulla on oma auto. Se on mielestäni yksi tärkeimpiä liikkumisen apuvälineitä, koska joka paikkaan ei vielä pääse esteettömästi julkisilla kulkuneuvoilla.

Ilonen työskentelee hankepäällikkönä Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa. Työmatkoilla on usein mukana pyörillä kulkeva nostolaite. Sen avulla Ilonen pääsee käymään wc:ssä tai siirtymään sänkyyn hotellihuoneessa. 

Iloselle on myönnetty vuosittain vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalvelumatkoja.

– Käytän niitä tosi vähän, koska minulla on oma auto ja sitten käytän myös junaa.

Koti on paikka, jossa käyn nukkumassa

Ilonen on aina tykännyt liikkua.

– Minulle tuottaa valtavasti hyvää oloa, osallisuutta ja terveyttä se, että pystyn harrastamaan liikuntaa ja hengästymään. Tykkään myös kokeilla eri lajeja.

Ykkösliikuntaharrastus on uinti, jota Ilonen harrastaa pari kertaa viikossa. Muiden harrastusten lista on myös pitkä: naurujoogaa, psykodraamaa, näyttelemistä Tampereen Tarinateatterissa, kontakti-improvisaatiotanssia…

Koti on lähinnä paikka, jossa Ilonen käy nukkumassa.

– Koti symbolisoi minulle vähän sitä, että aina ovat laukut pakattuna, valmiina lähtöön. Paljon hengailen ystävien seurassa.

Miten kaupunki hahmottuu vammaiselle ihmiselle?

Ilonen nivoo liikkumisen YK:n vammaissopimukseen.

– Lähtökohtaisesti kaikkien ihmisten pitäisi voida olla juuri siellä, missä he haluavat olla. Vammaisilla ihmisillä tulisi olla käytössään itselleen sopivat liikkumisen apuvälineet, ja mahdollisuus lähteä halutessaan myös Suomen ulkopuolelle.

Kaikkien vammaisten ihmisten kohdalla asia ei kuitenkaan valitettavasti ole niin.

– Paljon puhutaan siitä, että pääsevätkö vanhukset ulkoilemaan, mutta meillä on valtavasti vammaisia ihmisiä, jotka eivät poistu kotoaan, koska heillä ei ole riittävästi apua tai apuvälineitä.

Ilonen tapasi hiljattain aikuisen vammaisen ihmisen, joka oli hämmästynyt siitä, kuinka kaupassa oli tarjolla useampaa laatua ruisleipää. Hän ei ollut koskaan käynyt kaupassa, eikä voinut tietää sitä.

– Ihmisille ei piirry tai hahmotu karttaa jostakin kaupungista tai liikkumisen mahdollisuuksista, jos he menevät aina taksilla ovelta ovelle. Entä miltä elämä tuntuu? Kylmä ilma? Rankkasade tai helle? Olisi hyvä kokea erilaisia asioita.

Rohkeasti mukaan tavallisiin liikuntaryhmiin

Ilonen kannustaa vammaisia ihmisiä osallistumaan rohkeasti ihan tavallisiin liikuntaryhmiin.

– Erityisliikunnalla on paikkansa, mutta uskon, että nyt alkaisi olla sellainen aika, että meidän vammaisten ihmisten pitäisi päästä sinne, missä kaikki muutkin ovat.

Ilonen ei suostu olemaan liikuntaesteinen tai liikuntarajoitteinen.

– Termi vammainen on ihan hyvä. Muut termit ovat aika passivoivia ja sellaisia, että ikään kuin se rajoite olisi yksilössä, mitä se ei missään nimessä ole. Esteet ja rajoitteet, kuten vammaisuuskin, syntyvät aina vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Lue lisää AMC ry:stä ja Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeesta.           

Teksti: Kirsi Tervamäki

Kansainvälinen vammaisten päivä on 3.12.2018. Viikon aikana Invalidiliitto ja sen jäsenyhdistykset nostavat esiin vammaisten ihmisten liikkumisen ja vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut. Lue lisää Invalidiliiton kotisivuilta >>

Jaa sosiaalisessa mediassa