Invalidiliiton mielipidekirjoitus "Milloin vaikeasti vammaiset rokotetaan?" julkaistiin Helsingin Sanomissa 7.2. ja THL vastasi siihen 5.3. Mielipidekirjoituksessa Invalidiliitto vaati rokotusjärjestyksestä annettua listausta tarkennettavaksi pysyvien ja vaikeiden vammojen, kuten esimerkiksi tetraplegian sekä hengitystoimintoja heikentävien sairauksien ja lihassairauksien osalta. Tiedossa on, että esimerkiksi pyörätuolissa istuminen tai muu fyysinen vakava toimintakyvyn rajoite alentaa merkittävästi keuhkojen tuulettumista ja aiheuttaa hengitysvajausta.
THL kirjoitti vastauksessaan: ”Invalidiliitto (HS 7.2.) ja Jari Mönkkönen (HS 1.3.) nostivat omissa mielipidekirjoituksissaan esille huolen vaikeasti vammaisten ottamisesta huomioon koronavirusrokotusten rokotusjärjestyksessä. On hyvin tärkeää, että vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuus toteutuu myös rokotusjärjestyksessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatima koronavirusrokotusten järjestys on julkaistu THL:n verkkosivuilla. Kaikki Invalidiliiton esille nostamat sairaudet ja tilat kuuluvat lääketieteelliseen riskiryhmään ‘hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila'. Riskiryhmät ja niistä mainitut esimerkit antavat kuvan siitä, mitkä taustasairaudet ja tilat kuuluvat kyseiseen ryhmään.”
THL:n rokotusjärjestyksestä laatima lista sisältää siis Invalidiliiton vaatimat ryhmät, kuten esimerkiksi tetraplegia sekä hengitystoimintoja heikentävät sairaudet ja lihassairaudet. Nämä ryhmät kuuluvat koronarokotusten järjestyksessä THL:n riskiryhmään 2, johon kuuluvat listauksen mukaan 18–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila ja he, joilla on hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila. Tällaisia sairauksia ja tiloja ovat THL:n mukaan muun muassa seuraavat taudit ja tilat silloin, kun ne haittaavat hengitystä: aivoinfarkti, aivoverenvuoto, hengityshalvaus, Parkinsonin tauti, MS-tauti eli pesäkekovettumatauti, hermo-lihasliitosten ja lihasten sairaudet sekä CP-oireyhtymä ja hengitystä haittaavat muut halvausoireyhtymät. Listaus löytyy THL:n kotisivuilta.
Invalidiliitto nosti mielipidekirjoituksessaan esille myös sen, että rokotusjärjestyksessä huomioidaan myös vammaisten ihmisten henkilökohtaiset avustajat, jotka luettiin keväällä 2020 yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimihenkilöihin. THL ei kuitenkaan antanut tähän vastausta.
THL ja Kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä KRAR ovat mahdollisesti arvioimassa uudelleen myös ammattihenkilöiden rokotusjärjestystä. Vammaisjärjestöt ovat 9.3. lähestyneet KRARia yhteisellä vetoomuksella, jossa vaaditaan henkilökohtaisten avustajien lisäämistä rokotusjärjestykseen.
- Toivomme että rokotusjärjestyksestä päättävät tahot osaavat tehdä myös tässä oikean ratkaisun niin, että myös henkilökohtaiset avustajat pääsevät niiden ammattihenkilöiden joukkoon, jotka tullaan rokottamaan pikaisesti. Tämä turvaa henkilökohtaisen avun toteuttamisen myös pandemian kiihtyessä, toteaa Invalidiliiton lakimies Elina Nieminen.
THL:n mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa.
Invalidiliiton Helsingin Sanomien mielipidekirjoitus liiton kotisivuilla.
Lisätietoa: Elina Nieminen, lakimies, Invalidiliitto, elina.nieminen@invalidiliitto.fi