Pyörätuolisalibandyä pelaamassa.
18.5.2022
Mistä löytäisin harrastuksen, joka on esteettömässä paikassa? Mistä löydän soveltavan liikunnan ryhmän, joka sopii minulle? Mitkä ovat esteettömiä lähiliikuntapaikkoja? Pääsenkö luontoon?

Nämä kysymykset askarruttavat monia toimintarajoitteisia henkilöitä. Apuvälineen käyttäjillä voi olla haasteita löytää esteettömiä harrastuspaikkoja. Harrastuksen ei itsessään tarvitse olla helppo, kunhan sinne on helppo liikkua ja mennä. Seuraavassa muutama vinkki harrastusten etsintään.

Löydä oma seura -palvelu

Suomen Paralympiakomitealla on verkkosivuillaan Löydä oma seura -palvelu. Palvelusta voi hakea niitä urheiluseuroja, paikallisyhdistyksiä, kunnan liikuntavuoroja ja muita toimijoita, joilla on valmiuksia ja halua ottaa mukaan toimintaansa toimintarajoitteisia harrastajia. Toimijoita voi palvelusta hakea muun muassa sijainnin, lajin ja toiminnan kohderyhmän mukaan.

Siinä missä vammattomat henkilöt voivat käytännössä valita haluamansa liikuntaharrastuksen koko olemassa olevasta tarjonnasta, on toimintarajoitteisten henkilöiden pyrittävä löytämään tahot, joilla on valmiuksia vastata heidän tarpeisiinsa. Tiedot näistä tahoista ovat pirstaleina ympäriinsä, ja tähän Löydä oma seura -palvelu tuo parannusta.

Löydä oma seura -palveluun on koottu seuroja ja muita toimijoita ja listaus täydentyy edelleen jatkuvasti. Löydä oma seura -palveluun voi ilmoittaa uusia toimijoita tai päivittää olemassa olevan toimijan tietoja yksinkertaisella sähköisellä lomakkeella.

Löydä oma seura -palveluun voit tutustua täältä.

Kuntien tarjonta ja luontoliikuntapaikat

Kuntien ja kaupunkien verkkosivuilta löytyy kohta Liikunta/Vapaa-aika, jonka alta löytyy soveltavan- ja erityisliikunnan ryhmät. Lisäksi kuntien ja kaupunkien ylläpitämiä ovat useat liikuntapaikat, kuten ladut, frisbeegolfradat, puistokuntosalit jne. Esteettömyys on hyvä aina tarkistaa kysymällä, jos tietoa ei löydy liikuntapaikan sivuilta.

Luontoliikuntapaikat ovat olleet suosittuja parin viime vuoden aikana pandemian vuoksi. Esteettömiä luontoliikuntakohteita rakennetaan ja niitä löytyy jo esimerkiksi Luontoon.fi -sivustolta. Esteettömään luotoliikuntaan liittyvää asiaa löytyy myös seuraavilta verkkosivuilta: 

Esteettömällä metsälenkillä.
Luontoon tutustumassa.

Välineet.Fi

Kaikkeen edellä mainittuun liittyvät myös harrastamisen ja liikkumisen välineet. Riippuen henkilön toimintarajoitteesta voi olla, että välineet löytyvät urheilukaupan hyllyltä. Jos henkilö käyttää apuvälinettä voi olla, että tiettyyn liikuntalajiin tarvitaan erikoisväline. Pyörätuolilla ei voi hiihtää, vaan tarvitaan hiihtokelkka. Jos henkilön tasapaino ei riitä kaksipyöräisen polkupyörän ajoon, niin siihen apuna olisi kolmipyöräinen polkupyörä tai nojapyörä.

Edellä mainittuja liikunnan apuvälineitä ei joka urheilukaupasta löydy. Tähän on apuna Välineet.fi -sivusto, johon on koottu erilaisia tahoja, jotka vuokraavat liikunnan apuvälineitä. Jotkut välineet ovat kalliita, joten vuokravälineellä pääsee tutustumaan lajiin ja välineeseen ennen kuin tekee ostopäätöksen.

Toivotaan, että jokaiselle löytyy oma tapansa liikkua ja harrastaa joko ryhmässä tai itsekseen. Paljon on jo mahdollisuuksia. Seuraa Paralympiakomitean nettisivujen tapahtumakalenteria, josta löytyy tapahtumia ja lajikokeilumahdollisuuksia. Liikkumisen riemua ja kesää kohti!

Suomen Paralympiakomitea on mukana vuoden 2022 Helppo liikkua- viikon vietossa. Invalidiliiton Helppo liikkua -viikkoa vietetään 16.–22.5.2022. Lue lisää osoitteesta www.helppoliikkua.fi.   

Teksti: Tiina Siivonen
Kuvat: Paralympiakomitean arkisto

Jaa sosiaalisessa mediassa