
Osallistuin 2.–3.4.2025 Berliinissä Global Disability Summit -tapahtumaan, joka keräsi yhteen noin 4500 osallistujaa. Tapahtumaan osallistui niin hallitusten edustajistoa, eri virastoja, yksityistä sektoria, korkeakouluja, kansalaisjärjestöjä, vammaisjärjestöjä sekä säätiöitä. Global Disability Summit (GDS) järjestettiin nyt kolmatta kertaa ja osallistujamäärä oli huomattavasti suurempi kuin ensimmäisessä kokoontumisessa Lontoossa vuonna 2018. Global Disability Summitia järjestää International Disability Alliance (IDA) yhteistyössä aina kahden maan hallinnon kanssa. Tänä vuonna tapahtumaa isännöivät Saksa ja Jordania, joiden korkein johto oli paikalla avaamassa tilaisuuden.
Sekä Saksan liittokansleri Olaf Scholz että Jordanian kuningas Abdullah II bin Al Hussein vakuuttivat puheenvuoroissaan sitoumustaan edistää YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista. Suomesta valtionhallintoa edustivat ulkoministerin alivaltiosihteeri Pasi Hellman ja vammaisinkluusion lähettiläs Petri Puhakka.
Tuntui etuoikeutetulta päästä mukaan tapahtumaan ja oli innostavaa päästä näkemään asioita globaalista näkövinkkelistä. Vammaisten ihmisten oikeuksien edistäminen Suomessa tuntuu ajoittain hyvin tahmealta eikä todellista sitoutumista tunnu löytyvän asialle päätöksenteossa. Suomen ulkopuolella oikeuksien edistämiseen ja vammaisinkluusioon löytyy lujaa tahtoa ja vaikka sitä tällä hetkellä haastetaan jopa perinteisissä läntisen maailman politiikoissa, on asialle kuitenkin hyvin vahvasti sitoutuvia tahoja. Suuri osallistujamäärä tapahtumassa eri puolilta maailmaa oli osoitus siitä. Ohjelmassa oli äärettömän mielenkiintoisia keskusteluja todella paljon, eikä oma aika tietenkään riittänyt kuin murto-osaan niistä.
GDS-tapahtuman tavoitteena on vauhdittaa maailmanlaajuisia pyrkimyksiä toteuttaa vammaisten ihmisten osallisuutta kaikkialla maailmassa. Sen ytimessä on sitoumusmekanismi, jossa hallituksilta, yksityiseltä sektorilta ja järjestöiltä kerätään toteuttamiskelpoisia sitoumuksia. Muutokseen tarvitaan sitoumusta ja näitä sitoumuksia julkaistaan GDS:n verkkosivulla ja sosiaalisessa mediassa hashtagilla #CommitToChange. Tapahtumassa julkistettiin myös Amman-Berliinin julistus vammaisten henkilöiden osallisuudesta. Se sisältää vahvat sitoumukset osallistavaan kansainväliseen kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen toimintaan. Julistus korostaa myös vammaisjärjestöjen osallistumisen merkitystä ja pyrkii edistämään vaikuttavia kumppanuuksia.
Globaali tapahtuma antoi näkymän siitä, mitä tapahtuu vammaisinkluusiossa maailmanlaajuisesti. Tapahtuman paneelikeskustelut oli rakennettu positiivisesta, eteenpäin katsovasta näkökulmasta. Käytäväkeskusteluissa ei kuitenkaan voinut välttyä maailman turbulenssin tilanteen aiheuttamilta huolilta. Keskusteluissa konkretisoituivat avustusjärjestelmien leikkaukset ja huolet monimuotoisuuden, osallisuuden ja ihmisoikeuksien tilan supistumisesta.
Amman-Berliinin julistusta tukevat toimijat pyrkivät siihen, että kaikki heidän kansainväliset kehitysohjelmansa ovat vammaisia henkilöitä osallistavia ja saavutettavia. Maailman väestöstä noin 15 prosenttia on vammaisia henkilöitä. Julistuksen allekirjoittaneet tahot pyrkivät varmistamaan, että vähintään 15 prosenttia maatasolla toteutettavista kansainvälisistä kehitysohjelmista noudattaa vammaisten ihmisten osallisuutta. Tällä pyritään ensimmäistä kertaa asettamaan kvantitatiivinen tavoite vammaisten henkilöiden osallistumiselle maailmanlaajuisesti. Tavoite pyritään saavuttamaan vuoteen 2028 mennessä, jolloin seuraava GDS järjestetään. Idea "15 prosenttia 15 prosentille" -tavoitteesta on kuvattu sivustolla https://www.globaldisabilitysummit.org/resource/amman-berlin-declaration/
Ilmastonmuutos sekä digitalisaatio ja tekoäly puhuttavat kehitysyhteistyössä. Tansaniassa on tehty vaikuttavaa työtä varautumisessa ilmastonmuutokseen ja sään ääri-ilmiöihin sekä siinä miten vammaiset henkilöt on otettu mukaan varautumissuunnitelmien tekemiseen. Tansanian edustaja kertoi, että sen varautumissuunnitelmat kattavat 5,3 miljoonaa vammaista henkilöä. Ilmastonmuutoskeskustelun panelistit nostivat äärimmäisen tärkeäksi myös apuvälineiden saatavuuden ja roolin ilmaston ääriolosuhteissa.
GDS-tapahtuman ohessa Pohjoismaiset kehitysyhteistyöjärjestöt järjestivät Pohjoismaiden lähetystössä yhteisen aamiaistapahtuman. Aamiaisella käytiin keskusteluja siitä, miten voisimme löytää uusia ja innovatiivisia tapoja vahvistaa yhdessä Pohjoismaiden kansainvälistä yhteistyötä vammaisten ihmisten oikeuksien toteuttamisessa globaalissa etelässä. Vein keskusteluun terveisemme Invalidiliitosta ja siitä työstä mitä olemme kolmenkymmenen vuoden aikana tehneet ja oppineet yhteistyöstä kumppanijärjestöjen kanssa Sambiassa ja Etiopiassa.
Tämän vuoden tapahtuma sisälsi useita keskusteluja vammaisten henkilöiden työelämään osallistumisesta. Yhdeksi päätapahtumaksi oli nostettu keskustelu inklusiivisista työmarkkinoista ja ihmisarvoisesta työstä. Panelistit olivat hallitusten, kansainvälisten järjestöjen, työnantajajärjestöjen, ammattiliittojen ja vammaisten järjestöjen (OPD) johtajia. Keskustelussa pyrittiin vastaamaan haasteisiin, jotka liittyvät YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen (UN CRPD) täytäntöönpanoon työelämässä. Panelistien puheenvuorot sisälsivät erilaisia innovatiivisia ratkaisuja liittyen vaikuttamiseen, politiikkaan, käytäntöihin ja kumppanuuksiin vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden ja taloudellisen vaikutusvallan lisäämiseksi. Maailmanlaajuisesti puhutaan 1,3 miljardin vammaisen ihmisen työllisyysnäkymien paranemisen edistämisestä.
Keskusteluissa painottui dialogi vammaisjärjestöjen kanssa. Osallistavampien ja helpommin saavutettavien työmarkkinoiden luomisessa keskustelijat näkivät erittäin merkityksellisenä vuorovaikutuksen vammaisten henkilöiden tai heitä edustavien yhteisöjen kanssa. Yritykset voivat tehdä myös sosiaalisia sopimuksia vammaisia edustavien yhteisöjen kanssa. Lainsäädäntö toki luo kehyksen yritysten toiminnalle, mutta tuloksiin päästäkseen monet puhujat korostivat kommunikaation, vuoropuhelun ja verkostoitumisen tärkeyttä vammaisia henkilöitä edustavien tahojen kanssa.
Tapahtumassa oli myös ILOn järjestämä keskustelu siitä, miten suoritusindikaattorit voivat edistää vammaisten osallisuutta yrityksissä ja miten ne kytkeytyvät yritysten kestävää kehitystä koskevan julkisen raportoinnin kanssa. ILOn Global Business and Disability Network on tuottanut yrityksien hyödynnettäväksi oppaan, joka kehottaa yrityksiä ja sijoittajia näkemään vammaisinkluusion strategisena etuna parantaen liiketoiminnan suorituskykyä, kestävyyttä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Oppaassa esitetään, kuinka vammaisten henkilöiden osallisuus voidaan integroida osaksi vastuullisuusraportointia. Tässä yhteydessä vammaisuus ei näy pelkästään eettisenä välttämättömyytenä, vaan myös tekijänä, joka voi suoraan vaikuttaa yrityksen taloudelliseen tulokseen ja pitkän aikavälin kestävyyteen.
Työmarkkinoiden inklusiivisuuden tematiikassa oli mielenkiintoista havaita, että todella isoissa yrityksissä vammaisinkluusio nähdään voimavarana ja sen puolesta puhuvilla tahoilla on jopa omia esteettömyyden ja saavutettavuuden johtajia. Englannin kielessä käytetään termiä ”disability-confident companies”, jotka ajavat osallistavia työllistämiskäytäntöjä sekä kotimaassa että maailmanlaajuisesti. Nämä yritykset korostavat innovatiivisia yritysstrategioita työvoiman lisäämiseen, saavutettavuuteen ja osallistaviin hankintoihin maailmanlaajuisissa toimitusketjuissa. Yksityinen sektori voi edistää osallisuutta, tunnistaa mahdollisia yhteistyöalueita ja tutkia, kuinka erilaiset lähestymistavat voivat vahvistaa osallistavia työmarkkinoita ja talouksia maailmanlaajuisesti.
ILO Global Business and Disability Network on johtavien monikansallisten yritysten yhteenliittymä, joka työskentelee vammaisinkluusion edistämiseksi. https://www.businessanddisability.org/
Zero Project on hahmottanut yli sata innovaatiota, jotka ovat helposti skaalautuvia ja joita voisi hyödyntää eri maissa: https://scaling-solutions.zeroproject.org/
Purple Space on toimija, joka ajaa liiketoiminnan muutosta sisältäpäin. Purple Space auttaa organisaatioita kaikilla toimialoilla ja sektoreilla luomaan vammaisten työntekijöiden verkostoja ja/tai resurssiryhmiä. https://www.purplespace.org/
Valuable 500 on toimija, joka kokoaa yhteen yrityksiä, jotka ovat sitoutuneet lopettamaan vammaisten ihmisten poissulkemisen työelämästä. Tavoitteena on synkronoitu kollektiivinen toiminnan voima, joka ajaa systeemistä muutosta maailmanlaajuisesti. https://www.thevaluable500.com/
myAbility on toimija, joka auttaa yrityksiä luomaan osallistavaa yrityskulttuuria, ylläpitää Euroopan suurimman saksankielisen inkluusio-aiheista yritysverkostoa ja tukee myAbility Talent® -ohjelman opiskelijoita ja valmistuneita astumaan työelämään. https://www.myability.org/en/