Hero image
kuvituskuva.
Kirjoittanut Henri Ihander 05.02.2025
Invalidiliiton Me osataan! Omilla taidoilla työelämään ESR+ -hanke järjesti kaksipäiväisen mentorointikoulutuksen 17.–18.1. Valo-hotellissa Helsingissä. Koulutuksessa pureuduttiin mentoroinnin perusteisiin, käytiin läpi sen hyötyjä sekä palloteltiin osallistujien kesken heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään mentoroinnista.

Koulutukseen osallistuneet yrittäjät olivatkin tehneet jo enemmän tai vähemmän mentorointiin rinnastettavaa toimintaa, jonka seurauksena koulutuksessa saatiin aikaiseksi mielenkiintoista vuoropuhelua erilaisista kokemuksista ja tavoista toteuttaa mentorointia. Vaikka kaikilla osallistujilla olikin jonkinlaista kokemusta toisten yrittäjien kanssa sparrailusta ja toisen auttamisesta, tulivat lähes kaikki koulutukseen saadakseen toiminnalle eli mentoroinnille nimen, sekä jäsenneltyä tällaista toimintaa itselleen paremmin - eli esimerkiksi mitä se on tai ei ole.         

Invalidiliiton tavoitteena oli saada koulutettua lisää mentoreita, joita mahdolliset uudet vammaiset, pitkäaikaissairaat ja erityistä tukea tarvitsevat yrittäjät voisivat hyödyntää oman yritystoimintansa käynnistämiseen. Pidän itse mentoritoimintaa erittäin tärkeänä varsinkin juuri kohderyhmämme yrittäjille, joille työelämän kenttä saattaa muutenkin asettaa tavallista enemmän haasteita. Uskon, että monelle olisi suuri hyöty sparrailukumppanista, jolta voisi saada neuvoja ja kokemukseen perustuvaa tietoa, jota aloittavalle yrittäjälle ei ole vielä kertynyt. Parhaimmillaan mentorin avulla uusi yrittäjä saa kirkastettua oman liikeideansa kokonaisuutta ja mahdollisia riskitekijöitä, sekä osaa määritellä tavoitteen mentoroinnille, jolloin mentoroinnilla voidaan saada hyötyjä, vaikka vain johonkin yksittäiseenkin asiaan.

Aseta mentoroinnille tavoite

Tavoitteen asettaminen mentoroinnille nousi myös esille koulutuksessa. Se on mentoroinnin kannalta erityisen tärkeää, jotta on sovittuna jokin selkeä suunta, mitä kohti yhdessä mennään. Monille koulutukseen osallistujista tämä olikin tuttua, kuten myös se, että mentorille tärkeä taito on kuunnella. Huolimatta siitä, että osallistujille mentorointi ei ollut täysin vierasta, olivat palautekyselyn mukaan kaikki saaneet koulutuksesta lisää valmiuksia toimia toisen yrittäjän mentorina. Tätä pidän todella tärkeänä palautteena ja näkisin näin järjestäjän asemassa koulutuksen tämän myötä onnistuneen. Koulutus oli myös antanut osalle täysin uutta tietoa mentoroinnista sekä lisännyt verkostojen määrää. Suurin osa oli vastannut saaneensa myös vertaistukea toisilta osallistujilta, mikä oli mukava huomata, sillä pidämme vertaistukea tärkeänä tavoitteena kaikissa tapahtumissamme.

Kaiken kaikkiaan itselleni jäi koulutuksesta onnistunut olo. Mentorointi sinällään ei ole minulle niin tuttua, ettenkö olisi oppinut paljon uutta itsekin. Parhaiten kuitenkin jäivät mieleen konkreettiset keskusteluissa nousseet esimerkit, kuinka monenlaisissa tilanteissa mentorointia voidaan hyödyntää. Toivon, että uudet mentorimme hyödyntävät koulutustaan tulevaisuudessa ja onnistuisimme mentorien avulla saamaan lisää menestyviä yrittäjiä henkilöistä, joille työllistyminen muuten voi olla hyvinkin haastavaa.

Me osataan! Omilla taidoilla työelämään -hankkeen verkkosivu

Jaa sosiaalisessa mediassa