

Hyvinvointialueilla yhteistyökumppaneitamme ovat muun muassa viranhaltijat ja päättäjät, hanketyöntekijät sekä muut järjestöt. Invalidiliitto sai kiitosta erityisesti siitä, että se tuo keskusteluun monipuolisia näkökulmia, toimii ratkaisukeskeisesti ja edistää konkreettisia muutoksia palveluissa. Myös yhteistyön sujuvuus ja asiantuntijoidemme osaaminen nousivat esiin.
Kyselyyn vastanneista 65 % oli täysin samaa mieltä siitä, että yhteistyö Invalidiliiton kanssa on edistänyt vammaisten ihmisten oikeuksia. Luku on noussut edellisestä vuodesta, mikä kertoo siitä, että voimme sanoa onnistuneemme omassa vaikuttamistyössämme. "Invalidiliitto pystyy asiantuntemuksellaan ja kokemusosaamisellaan tukemaan ja täydentämään hyvinvointialueen palveluja, niiden suunnittelua ja kehittämistä”, kuvasi eräs viranhaltija tekemäämme vaikuttamistyötä.
Samalla on kuitenkin syytä muistaa, että vammaisten oikeuksien toteutumisessa on vielä vakavia puutteita. Onko syytä juhlia saavutuksia, kun lakisääteiset palvelutkaan eivät aina toteudu? Tämä ristiriita kannustaa meitä jatkamaan työtämme edelleen.
Yksi keskeinen osa vaikuttamistyötämme on lisätä ymmärrystä vammaisten ihmisten arjesta ja siitä, miten päätökset vaikuttavat heidän elämäänsä. Kyselyymme vastanneista 65 % kertoi yhteistyömme lisänneen merkittävästi tietoa vammaisten tarpeista ja palveluiden tärkeydestä. Vammaisten oikeuksien turvaaminen ei ole vain palveluiden kehittämistä, vaan myös asenteiden muuttamista ja tiedon jakamista.
Viranhaltijat ovat kokeneet Invalidiliiton tarjoaman tiedon ja asiantuntemuksen arvokkaaksi. Eräs viranhaltija totesi: "Invalidiliitolla on täsmätietoa jäsentensä kautta vammaisen henkilön ja hänen perheensä arjesta ja siitä, miten palvelujärjestelmämuutokset vaikuttavat." Toinen viranhaltija näki hyötyneensä yhteistyöstä kanssamme näin: "Olen saanut Invalidiliitolta arvokasta tietoa ja kasvattanut heidän avullaan omaa osaamistani”. Saamamme palautteet vahvistavat, että työllämme on merkitystä, vaikka vaikuttamistyö ei aina ole helppoa ja asioiden muuttaminen voi olla välillä hidasta.
SOSTEn tuore Sosiaalibarometri-kysely nosti esiin, että sosiaali- ja terveysjärjestöt paikkaavat yhä useammin puuttuvia tai riittämättömiä julkisia palveluja. Viidesosa sosiaalityöntekijöistä ohjaa asiakkaitaan järjestöjen palveluiden piiriin, mikä osoittaa, että julkinen sektori ei kykene vastaamaan kaikkiin tarpeisiin. Järjestöavustusten leikkaukset johtavat kestämättömään tilanteeseen. Ne heikentävät järjestöjen mahdollisuuksia tukea ja edistää juuri niiden ihmisten hyvinvointia, jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa.
Järjestöjen keskeinen tehtävä on tuoda asiakkaiden ääni osaksi päätöksentekoa. Järjestöasiantuntijamme toimivat hyvinvointialueilla aktiivisesti paitsi vaikuttamistyössä myös järjestöjen roolin vahvistajina. Kyselymme mukaan yhteistyö kanssamme on edistänyt järjestöjen asemaa ja ääntä. Eräs vastaaja tiivisti asian näin: "Invalidiliitto on vammaisten oikeuksien pitkäaikainen puolustaja. On tärkeää, että yhdistykset toimivat yhdessä lisätäkseen vammaisten ja heidän oikeuksiensa näkyvyyttä yhteiskunnassa."
Resurssien vähetessä ja asenteiden koventuessa on elintärkeää, että päättäjät ja viranhaltijat ymmärtävät palveluiden ja tukitoimien merkityksen vammaisille ihmisille. Yhdenvertaisuus ja osallisuus vaativat päättäväistä työtä ja konkreettisia tekoja. Me Invalidiliitossa jatkamme sitoutuneesti tätä työtä yhteistyössä hyvinvointialueiden, muiden järjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteenamme on vammaisten ihmisten hyvä elämä ja oikeuksien toteutuminen täysimääräisesti. Se ei ole neuvottelukysymys, vaan ihmisoikeuskysymys.