Kullakin hyvinvointialueella on erilaisia järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyörakenteita sekä järjestöjen yhteenliittymiä, työryhmiä ja verkostoja. Invalidiliiton jäseniä sekä järjestöasiantuntijat ovat näissä mukana.
Tässä koottuna muutamia keskeisiä:
Yksi hyvinvointialueen ja kunnan lakisääteisistä vaikuttamistoimielimistä ja tärkeä vaikuttamisen väylä on vammaisneuvosto. Hyvinvointialueen vammaisneuvostoon edustajat valitaan valtuustokaudeksi kerrallaan kunnan tai kaupungin vammaisneuvostoista. Kunnallisissa vammaisneuvostoissa on mukana hyvä edustus Invalidiliiton henkilöjäseniä.
Jos itse haluaa olla vaikuttamassa vammaisneuvostossa, kannattaa ottaa selvää ja seurata kunnan/kaupungin valintakäytäntöjä sekä olla yhteydessä Invalidiliiton jäsenyhdistykseen omalla paikkakunnalla tai valtakunnalliseen jäsenyhdistykseen, joita kautta yleensä on mahdollista asettautua ehdokkaaksi. Sekä hyvinvointialueen että kunnalliselle vammaisneuvostolle voi myös tehdä aloitteita vammaisia ja muita erityisryhmiä koskevissa asioissa. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi vammaisneuvoston sihteeriin tai sen yksittäisiin jäseniin.
Kunnallinen vammaisneuvosto toimii kunnan tai kaupungin ja sen alueella toimivien vammaisten, vammaisjärjestöjen sekä muiden vammaistyötä tekevien yhteistyöelimenä. Vammaisjärjestöt valitsevat jäsenet ja heille varajäsenet valtuustokaudeksi kerrallaan. Lapin kunnissa on joko oma vammaisneuvosto tai vammais- ja vanhusneuvosto.
Järjestöasiantuntija neuvoo tarvittaessa alueen vammaisneuvostojen edustajia ja muita vaikuttajia yksittäisissä kysymyksissä, kannanotoissa ja lausunnoissa.
Lue lisää LAPHAn vammaisneuvostosta klikkaamalla tästä
Lapin alueella toimii kaksi järjestöneuvottelukuntaa. Meri-Lapin järjestöneuvottelukunta, joka toimii Tornion, Kemin, Keminmaan, Simon ja Tervolan alueella ja Lapin maakunnallinen järjestöneuvottelukunta, joka toimii järjestöjen ja aluekehitysviranomaisten yhteistyöelimenä. Lisäksi neuvottelukunnat toimivat maakunnan ja hyvinvointialueen yhteistyökumppaneina. Järjestöasiantuntija on mukana molemmissa järjestöneuvottelukunnissa jäsenenä.
Lue lisää Meri-Lapin järjestöneuvottelukunnasta ja sen tehtävistä klikkaamalla tästä
Lue lisää Lapin järjestöneuvottelukunnasta ja sen tehtävistä klikkaamalla tästä
Lapin keskussairaalan OLKA-piste avattiin syyskuussa 2023. Lapin keskussairaalassa OLKA-toimintaa kehitetään OLKA Lappi -hankkeena. Hanketta rahoittaa STEA vuoden 2025 loppuun asti. Hanke toteutetaan Lapin hyvinvointialueen, Lapin keskussairaalan ja MIELI Rovaniemen seudun mielenterveys ry:n sekä Rovaniemen Neuvokkaan yhteistyönä.
Lue lisää OLKA-toiminnasta Lapissa klikkaamalla tästä
Länsi-Pohjan keskussairaalassa toimii Meri-Lapin järjestökeskus Sillan organisoimana järjestötietopiste, jossa alueen yhdistykset ja järjestöt voivat esitellä toimintaansa.
Lue lisää Meri-Lapin järjestötietopisteen toiminnasta klikkaamalla tästä
Lapissa kehitetään yhdessä lappilaista kokemusosaamisen toimintamallia ajatuksella ”Olemme yhdessä yhteisen asian äärellä.” Lapissa on aktiivinen kokemusosaamisen verkosto. Se järjestää muun muassa kokemusseminaareja sekä koulutusta ja tukea kokemusosaajille. Lisäksi Lapissa on Pohjois-Suomen osaamiskeskuksen ylläpitämä aktiivinen 14 hlön ryhmä kokemusasiantuntijoita.
Lue lisää kokemustoiminnasta Lapissa klikkaamalla tästä
Lue lisää Invalidiliiton kokemustoiminnasta klikkaamalla tästä
Järjestöt tekevät tiivistä yhteistyötä Pohjois-Suomessa. Järjestöjen yhteistyötäverkosto, Pohjois-Suomen potilas- ja vammaisverkosto, on vapaamuotoinen työryhmä. Se koostuu Pohjois-Suomessa toimivista valtakunnallisista järjestöistä ja niiden työntekijöistä. Matalan kynnyksen yhteistyötä tehdään tietoja vaihtamalla mm. palvelujen toimivuudesta, esteettömyydestä ja saavutettavuudesta sekä omaishoitajuudesta. Vaikuttamme myös mielipidekirjoituksin, kannanotoin, lausunnoin ja aloittein.
Lapin sosiaaliturvayhdistys kutsuu kokoon Lapin alueverkoston, jossa on mukana Lapissa toimivia paikallisten ja valtakunnallisten järjestöjen ja yhdistysten työntekijöitä tekemässä yhteistyötä ja vaikuttamassa ajankohtaisiin asioihin kuntasektorilla ja hyvinvointialueella.
Järjestöjen työllisyysverkoston tavoitteena on pohtia yhdessä järjestötyöllistämisen haasteita, mahdollisuuksia ja tuen tarpeita. Työllisyysverkoston toimintaa ylläpitää Meri-Lapin Järjestökeskus Silta ja se on jatkoa ESR-rahoitteiselle JOKOS-hankkeelle. Hanketyön aikana tuettiin yhdistyksiin työllistyvien henkilöiden osallisuutta, osaamisen tunnistamista ja vahvistumista sekä työelämävalmiuksia.
Lue lisää järjestötyöllistämisestä ja tutustu järjestötyöllistämisen työkalupakkiin tästä