Ihan sama? -podcast jakso 13: Suuri väittelyjakso
"Vammaiset ovat kaikki yksilöitä."
Vammaiset ihmiset nähdään usein homogeenisenä massana, jossa yksilöllisiä eroja ei näy. Vammaisten ihmisten ajatellaan myös olevan toistensa kanssa kaikesta samaa mieltä. Näin ei kuitenkaan ole! Inhimillisen yksilöllisyyden ja erojen lisäksi vammaiset ihmiset voivat olla täysin eri mieltä myös itse vammaisuuden tematiikkaan liittyvistä kysymyksistä. Millaisia nämä eroavaisuudet ovat? Kauden viimeinen podcast-jakso huipentuu Pinja Eskolan ja Jaana Tiirin suureen väittelyjaksoon.
Suuressa väittelyjaksossa on kolme erää:
1) Voiko vammainen-sanan vastinparina käyttää terve-sanaa?
Jaanan mielestä ei voi käyttää, koska vammainen ja terve eivät ole toistensa vastinpareja. Terveen vastakohta on sairas, ei vammainen. Sairaus voi mennä ohi, mutta vamma ei. Pinjankaan mielestä, ei aina ole ok käyttää vammaista ja tervettä vastinpareina. Mutta tietyissä yhteyksissä, kuten teksteissä, termien käyttö on sopivaa. Kunhan konteksti on selvillä. Jokaisen vammaisen ihmisen pitää itse voida määritellä mitä termiä itsestä käyttää.
2) Pitäisikö henkilökohtaisille avustajille olla oma koulutus?
Pinja kannattaa ajatusta, koska koulutuksessa voitaisiin opetella kohtaamista ja kunnissa arvostus avustajia kohtaan voisi nousta. Jaanan mielestä taas ei, koska avustaminen on jokaisella vammaisella erilaista. Työkentän tiivistäminen yhteen koulutukseen voisi olla vaikeaa. Koulutus voisi myös nostaa kynnystä aloittaa avustajana.
3) Kuinka tärkeää oman diagnoosin mainitseminen on esim. mediassa?
Pinjan mielestä ei ole tärkeää. Jaana on kahta mieltä: usein diagnoosilla ei ole mitään merkitystä. Toisaalta harvinaisen sairauden, AMC, (100 Suomessa) mainitseminen voi johtaa siihen, että joku muu samaa sairastava lukee tai näkee jutun ja löytää samankaltaisen ihmisen.