Ihan sama? -podcast jakso nro 18: Henkilökohtainen apu
"Henkilökohtaisen avun kautta ihmisillä on mahdollisuus elää itsenäistä elämää."
Tuhti perustietopaketti henkilökohtaisesta avusta! Mitä pitää ottaa huomioon rekrytoinnissa? Pitääkö vammainen avustajalleen kehityskeskusteluja? Millainen on hyvä henkilökohtainen avustaja? Entä avustettava? Työnkuva? Tuleeko avustaja mukaan kouluun, treffeille, ulkomaanmatkoille, entä baariin? Mikä on parasta ja mikä haastavinta työssä? Miten selvitään huonoista päivistä? Miten vanhempien tai kumppanin pitäisi suhtautua avustajaan? Näistä kysymyksistä studiossa Iinan ja Oskun lisäksi keskustelemassa henkilökohtainen avustaja Rosa Kammonen.
Jo työhakemuksessa kannattaa kertoa mahdollisimman tarkkaan mitä työ sisältää ja millaista ihmistä haetaan. Hyvä henkilökohtainen avustaja on täsmällinen, luotettava, kohdallaan oleva työmoraali ja tekemisen meininki, ymmärtää että millaista työtä on. Hyvä työnantaja on taas kannustava, ymmärtävä ja joustava.
Työnkuva riippuu paljon avuntarpeesta, voi olla paljon kotiin liittyviä asioita. Haastavinta työssä on henkinen kuormitus, parasta taas se, että voi mahdollistaa erilaisia asioita vammaiselle ihmiselle. Huonoista päivistä selviää keskustelemalla. Se minne kaikkialle avustaja lähtee mukaan, on kiinni avustettavasta. Pelisäännöt vanhempien ja kumppanin kanssa auttavat.