Ihan sama? -podcast jakso 14: Itseluottamus ja identiteetti
"On ihan sama mitä muut ajattelevat. Sinun on oltava sinut itsesi kanssa.”
Mistä itseluottamus ja identiteetti rakentuvat? Onko vamma osa ihmistä vai koko identiteetti? Millainen merkitys lapsuusperheellä ja kasvatuksella on itseluottamuksen ja oman identiteetin rakentumisessa? Aiheesta juttelemassa Osku Timonen ja Iina Pykäläinen.
Mistä itseluottamus ja identiteetti rakentuvat? Murrosiässä kipuillaan oman identiteetin kanssa ja silloin voi myös oma vamma korostaa omaa erilaisuutta. Jos siihen lisätään vielä liikkumisrajoite, niin oma erilaisuus voi korostua. Jos koulukavereina on muitakin liikuntarajoitteisia, ei erotu joukosta. Jos taas on porukan ainoa vammainen, voi olla vain "se tyttö pyörätuolissa."
Vamma on osa vammaisen ihmisen elämää, mutta ei koko identiteetti. Iinalle ja Oskulle vamma ei ole myöskään taakka tai asia, jonka kanssa joutuisi taistelemaan joka päivä. Oskulle vammaisuus on ”vähän kuin turbo autossa, ominaisuus.” Iinan sanoin: Hyvät tyypit tajuaa, että vammaisuus ei ole este esim. kaveruudelle, eikä ainoa asia mikä sinut määrittää.”
Myös lapsuusperheellä ja kasvatuksella on iso merkitys itseluottamuksen ja oman identiteetin rakentumisessa. Tärkeää on käsitellä ja puhua asioista. Osku on ollut omassa perheessään aina ”Osku, eikä vammainen Osku.” Asioista on aina voitu myös keskustella avoimesti, mutta niistä ei ole tehty turhaan numeroa. Iinan mielestä vamma pitää huomioida perheessä, mutta se ei saa olla lähtökohta asioihin.