Ihan sama? -podcast jakso 7: Media ja vammaiset ihmiset
Invalidiliiton Ihan sama? -podcastin 2. kauden 1. jaksossa Pinja Eskola ja Jaana Tiiri keskustelevat mediasta ja vammaisista ihmisistä. Miten vammaiset ihmiset näkyvät ja miten heidät esitetään esimerkiksi tv-sarjoissa tai elokuvissa? Miten nämä representaatiot ovat syntyneet ja miten niihin pystyttäisiin vaikuttamaan, jotta median antama kuva vammaisuudesta olisi moninaisempi eikä tarjoaisi niin suppeaa käsitystä? Millaisia narratiiveja vammaisuuden kokemuksista rakennetaan? Miten ne muokkaavat käsitystä vammaisista ihmisistä erityisesti samaistumisen tai samaistumattomuuden kautta?
Representaatio tarkoittaa sitä, millaisina vammaiset näytetään mediassa ja näkyy vammaisia ihmisiä siellä. Narratiivi on se, millaisia tarinoita vammaisten elämistä kerrotaan mediassa.
Vammaisten kuva mediassa on kovin suppea ja siinä on usein toive parantumisesta ja jos se tapahtuu, se tapahtuu nopeasti ilman pitkää kuntoutusta. Vammaisten ihmisten ainoa toive mediassa on päästä eroon vammasta. Eräs syy on se, että näitä kuvia luovat vammattomat ihmiset käsikirjoittajina ja näyttelijöinä.
Vammaisuuden kuvat tv:ssä ja elokuvissa eivät anna vammaisille ihmisille mitään. Hyvä kuva olisi sellainen, jossa vammaisuus ei olisi pääteema. Vammaisuutta voi toki käsitellä, mutta pitäisi esitellä muutakin.
On hyvä, että mediassa esitellään myös ennakkoluuloja vammaisuutta kohtaan. Tosin vahingollisten stereotypioiden esittäminen eiole hyväksi.
Parikymppiset Pinja ja Jaana ovat löytäneet toisensa Invalidiliiton kautta. Pinja on töissä Invalidiliitossa, kokemustoimija ja bloggaaja. Jaana työskentelee Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa ja on aktiivinen toimija Invalidiliitossa.